7.4 C
София
сряда, май 4, 2022
НачалоНа фокусРуски съд забрани Facebook и Instagram

Руски съд забрани Facebook и Instagram

Съд в Москва призна американската компания Мета за екстремистка организация и забрани Facebook и Instagram в Русия. „Удовлетворява се искането на Генералната прокуратура за забрана на дейността на компания „Мета”, обяви решението съдия Олга Солопова. От съда уточниха, че решението влиза в сила незабавно, предаде БГНЕС.

По-рано днес представител на корпорацията заяви, че руският съд няма право да разглежда заявлението на Генералната прокуратура и настоя да се прекрати производството по делото. От „Мета“ съобщиха, че на компанията не ѝ е било предоставено достатъчно време за изготвяне на позиция и поискаха назначаването на лингвистична експертиза – искане, което съдът отхвърли.

Генералната прокуратура на Русия подаде на 11 март заявление в съда за признаване на компания „Мета“ за екстремистка организация и настоя да бъде прекратена дейността ѝ на територията на Русия. По-късно Следственият комитет повдигна наказателно дело срещу корпорацията заради незаконните призиви на Facebook и Instagram ъм насилие срещу руски военнослужещи. В съда представител на „Мета“заяви, че „след обществения дебат“ компанията вече е променила политиката си и смята, че „русофобията и призивите за насилие срещу руски граждани са неприемливи“.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments