Ръководителите на големите технологични компании отидоха в Конгреса да разговарят за бъдещето на изкуствения интелект

0

Ръководителите на най-големите технологични компании, сред които Илон Мъск и Марк Зукърбърг, посетиха вчера Конгреса, за да споделят плановете си за изкуствения интелект (ИИ), в момент, когато САЩ разработват нови закони за по-добър контрол на тази технология, предаде Франс прес.

Сенатор Чък Шумър, лидер на демократичното мнозинство в горната камара на Конгреса, насрочи поредица от срещи при закрити врата, посветени на иновациите в областта на ИИ, за да могат законодателите да зададат въпроси на предприемачите относно тези нови компютърни програми, които завладяха света след пускането на „Чат Джи Пи Ти“ (ChatGPT) миналата година.

Мнозина се безпокоят, че бързият технологичен напредък ще доведе до загуба на работни места, повече онлайн дезинформация и други вредни последици.

„Днес започваме гигантско, сложно и жизненоважно начинание: полагаме основите на консенсусна политика за ИИ, която Конгресът може да превърне в закон“, каза Шумър на срещата, според забележките, съобщени на пресата.

Главният изпълнителен директор на компанията „Оупън Ей Ай“ (OpenAI) и създател на „Чат Джи Пи Ти“ Сам Олтман и основателят на „Майкрософт“ (Microsoft) Бил Гейтс също участваха в срещата, която беше закрита за медиите. „Аз съм много оптимистично настроен по отношение на ИИ, но това не означава, че няма да има проблеми по пътя“, каза Oлтман при пристигането си на мястото на срещата.

„Съществува силен консенсус в полза на регулирането на ИИ“, коментира Илон Мъск след срещата. „Дори и регулацията да не е съвършена, (…) последиците от излизането на ИИ извън контрол биха били тежки.“

Дълбоките политически разногласия във Вашингтон пораждат съмнения относно способността на Конгреса на САЩ да приеме ясно законодателство за ограничаване на внедряването на ИИ без предпазни мерки. От своя страна, технологичните компании лобират регулаторната рамка да остане лека, благоприятна за техните групи и иновации, отбелязва АФП.

Това бе и първата среща между Илон Мъск и Марк Зукърбърг, станала публично достояние, откакто главният изпълнителен директор на „Тесла“ Tesla и ръководител на социалната мрежа „Екс“ (X) предложи на своя колега от „Мета“ (Meta) да се бият в клетка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук