8.5 C
София
неделя, октомври 24, 2021
НачалоУ насРъст на заразените с COVID-19 деца и ученици

Ръст на заразените с COVID-19 деца и ученици

Наблюдава се ръст на регистрираните случаи на коронавирус при децата и учениците от 0 до 19 години, както и сред потребителите на услуги в домове за възрастни хора. Това стана ясно по време на видеоконферентна среща със специалисти в областта на епидемиологията и инфекциозните болести, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Като основен проблем специалистите посочиха и високия дял на скритата групите от населението, които са в най-голям риск от заразяване и предаване на вируса.

„Отчитайки ситуацията, трябва да предложим конкретни изпълними мерки, които да дадат резултат, но и да не ограничават драстично социално-икономическия живот. Целта е да контролираме развитието на пандемията така, че да не позволяваме претоварване на здравната система“, заяви зам.-министър Александър Златанов.

Експертите отчитат като основна причина за повишената заболеваемост от COVID19 ниското ваксинационно покритие у нас. Това от своя страна води до увеличение на хоспитализираните пациенти и смъртните случаи. „Заболеваемостта расте в цяла Източна Европа и ние сме част от този общ процес. Въпросът е каква цена ще платим и как да намалим последствията, тъй като България е на едно от последните места по брой имунизации“, отбеляза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Предприели сме стъпки за засилване на контрола по спазване на действащите противоепидемични мерки и ще разчитаме за това и на съдействието на областните управители и общините“, заяви още Златанов. „Изключително важно е в този момент институциите да действат в синхрон, за да ограничим разпространението на COVID-19“, допълни той.

По време на срещата беше обсъдена актуалната епидемична обстановка в страната, както и предложенията на експертите за промяна на въведените в момента мерки, с оглед поставяне на коронавирусната инфекция под контрол.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments