Ръст от над 10% на средната работна заплата за една година

0

С повече от 10 процента е нараснала средната работна заплата за една година. За сметка на това обаче намаляват възнагражденията от труд в общия дял на домакинските бюджети, докато делът на доходите от пенсии и социални  помощи расте.

Въпреки отчетения ръст на средната работна заплата до 1500 лева това съвсем не се отнася до всички сектори на икономиката. Традиционно най високи са доходите в информационно комуникационните технологии, а в здравната сфера – заради допълнителните плащания към медиците на първа линия.

„Те продължават да дърпат напред – сектори, които изискват по висока квалификация. И го имаме в същото време ефектът на това, че най-много пострадаха заетите в секторите на ресторантьорството и хотелиерството, където са най-ниските заплати“, коментира Зорница Славова от института за пазарна икономика пред БНР.

С най голям принос за домакинските бюджети е работната заплата, но делът ѝ в общите доходи на домакинствата намалява.

„За първи път достига 55 процента делът на работната заплата в доходите на домакинствата заради отражението на тази криза. В същото време се увеличава делът на доходите от обезпечения и помощи, както и от пенсии“, каза още . Зорница Славова.

Сн. Pixabay

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук