21.8 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоПо светаРЮА може да откаже домакинството на срещата на БРИКС заради международния казус...

РЮА може да откаже домакинството на срещата на БРИКС заради международния казус с Путин

Южноафриканската република може се откаже да бъде домакин на тазгодишната среща на страните от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южноафриканската република, за да избегне да бъде подложена на натиск да арестува руския президент Владимир Путин, който е издирван от Международния наказателен съд за военни престъпления, съобщи британският в-к „Гардиън“.

Южноафриканската република, заедно с още пет африкански държави – Замбия, Сенегал, Република Конго, Уганда и Египет, полага дипломатически усиля за нов мирен план за прекратяване на сраженията в Украйна. Президентът на страната Сирил Рамапоса е разговарял с китайския си колега Си Цзинпин за последните развития около Украйна. Пекин има своя собствена мирна мисия в Украйна и Русия и някои политически наблюдатели не виждат какво ново може да предложи африканската мисия.

Като част от договора от Рим, с който е учреден Международния наказателен съд обаче, Претория се задължава да арестува Путин, ако дойде на срещата, за която е заявил участие,  и да го прераде на съда в Хага. Китай и Индия не са страни в договора от Рим и е много вероятно южноафриканците да се опитат да договорят прехвърлянето на срещата в Пекин. Бразилия също не е вариант за провеждането на срещата на лидерите на БРИКС, защото също е страна-членка по договора от Рим.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments