2.1 C
София
петък, февруари 3, 2023
НачалоНа фокусСамо Китай подкрепи руската резолюция за Украйна в СС на ООН

Само Китай подкрепи руската резолюция за Украйна в СС на ООН

Съветът за сигурност на ООН в сряда с огромно мнозинство отхвърли руската хуманитарна резолюция за Украйна, съобщи АП.

За да бъде приет документът, Русия се нуждаеше от минимум девет гласа „за“ в 15-членния Съвет за сигурност и без вето от един от четирите други постоянни членове – САЩ, Великобритания, Франция и Китай. Действително страните не наложиха вето.

При гласуването Русия получи подкрепа само от своя съюзник Китай, а останалите 13 членове на съвета се въздържаха.

Резултатът показва неуспеха на Москва да получи широка подкрепа за операцията си Украйна, която отбелязва първи месец от началото си в четвъртък.

В същия ден Общото събрание започна разглеждането на резолюция, изготвена от Украйна и страни от всички части на света, подкрепена от близо 100 нации, в която ясно се посочва, че агресията на Русия е отговорна за влошаващата се хуманитарна ситуация. Асамблеята също беше готова да разгледа подобна резолюция на Южна Африка, която не споменава Русия.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя заяви пред Съвета преди гласуването, че резолюцията не е политизирана, както другите хуманитарни резолюции на Съвета за сигурност и той категорично отхвърли твърдението на САЩ, че страната му няма право да представя такава резолюция. Той каза, че руският проект ще бъде „важна практическа стъпка и важна рамка за усилията на хуманитарните работници“.

Посланикът на САЩ Линда Томас-Гринфийлд възрази, че Русия „се опитва да използва този съвет, за да осигури прикритие за своите брутални действия“.

„Наистина е безсъвестно Русия да има дързостта да предложи резолюция, с която да поиска от международната общност да разреши хуманитарна криза, която Русия сама създаде, каза тя. Русия не се интересува от влошаващите се хуманитарни условия. Ако беше така, щеше да спре да воюва. Русия е агресорът, нападателят, нашественикът, единствената страна в Украйна, ангажирана в кампания на бруталност срещу народа на Украйна и те искат от нас да приемем резолюция, която не признава тяхната вина.“

Русия представи своята резолюция на 15 март. Ден по-рано Франция и Мексико решиха да изместят предложената от тях хуманитарна резолюция, обвиняваща руската инвазия за хуманитарната криза, извън Съвета за сигурност, където бяха изправени пред руско вето. В 193-членното общо събрание няма вето.

По-рано в сряда руският Небензия каза пред асамблеята, че като се има предвид подкрепяната от Украйна френско-мексиканска резолюция, тя участва в „друго политическо антируско шоу, поставено този път в уж хуманитарен контекст“.

Украинският посланик Сергей Кислиця призова всички нации, които се противопоставят на войната на Русия срещу неговата страна, да гласуват за резолюция на ООН относно хуманитарните последици от нейната агресия, заявявайки, че това ще изпрати мощно послание, насочено към подпомагане на хората, попаднали в конфликта, и прекратяване на военните действия на Москва.

Небензя възрази, че извънредната специална сесия на Общото събрание на ООН, която разглежда резолюцията, е просто „поредното политическо антируско шоу, поставено този път в уж хуманитарен контекст“. Той призова членовете на събранието да гласуват против подкрепяната от Украйна мярка и да подкрепят южноафриканския проект, който се фокусира единствено върху хуманитарни въпроси без „политическа оценка“.

Посланиците на Украйна и Русия бяха сред първите от около 70 национални представители, планирани да говорят преди гласуването в асамблеята по съперничещите резолюции за хуманитарното въздействие на войната. Гласуването ще се проведе в четвъртък.

Кислиця каза, че подкрепяната от Украйна резолюция на асамблеята се фокусира върху необходимостта от облекчаване на страданията и „незабавно прекратяване на военните действия от Руската федерация“.

„Намерението на инициаторите и съавторите на проекторезолюцията е да гарантират, че думите ще бъдат претворени в бързи действия на място“, каза той. „Ще бъде от решаващо значение да се предотврати ефектът на разпространение за целия свят“, поради което текстът споменава въздействието на конфликта върху продоволствената и енергийната сигурност, особено за най-слабо развитите страни.

Небензя предупреди, че приемането на този проект „ще затрудни разрешаването на ситуацията в Украйна“. Това е така, защото това вероятно ще насърчи украинските преговарящи и ще ги „подтикне да запазят сегашната нереалистична позиция, която не е свързана със ситуацията на място, нито с необходимостта от справяне с първопричините“ за военните действия на Русия, каза той.

За разлика от резолюциите на Съвета за сигурност, резолюциите на Общото събрание не са правно обвързващи, но имат влияние в отразяването на международното мнение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments