13.8 C
София
неделя, март 26, 2023
НачалоНа фокусСандов: Някои от ТЕЦ-овете у нас трябва да намалят работата си

Сандов: Някои от ТЕЦ-овете у нас трябва да намалят работата си

„Някои от ТЕЦ-овете у нас трябва да намалят работата си. Ще издадем предписания за това”, заяви екоминистърът Борислав Сандов на брифинг в четвъртък.
Той съобщи още, че е излязло решение на Европейския съд в Люксембург, според което България е осъдена за наднормени нива и системни нарушения по отношение на серния диоксид в Югоизточен регион. Решението е първо и установително, подчерта Сандов и обясни, че следва ЕК да провери дали сме прекратили лошите практики. В противен случай, добави министърът, Брюксел ще отправи нов иск към Европейския съд.
Това пък ще доведе до финансови санкции за страната ни и евентуално затваряне на „много ТЕЦ-ове“.
Високите нива на серен диоксид водят до здравословни проблеми на населението, алармира министърът на околната среда и водите. По думите му не се касае само за ТЕЦ-ове в Гълъбово, а за целия Югоизточен регион.
„ТЕЦ „Марица 3” в Димитровград системно превишава нивата на серен диоксид, установени от измервателната станция.
Някои от стойностите са преминали алармения праг, което означава, че са 3 пъти над нормите, коеот причинява тежки последици върху здравето на хората. Имаме информация, че в момента на измерването инсталацията е работила на по-ниски обороти. Предприятието е поискало да работи в по-малък капацитет, но отказваме, защото има предписания, които не са били изпълнени”, съобщи Сандов.
Той коментира и насрочения за днес в София, но впоследствие отменен протест на работниците в ТЕЦ-а.
„Моето лично мнение, на човек, който е организирал над 100 протеста, е следното: установих, че има нарушение при организацията на протеста. Тръгнаха автобуси от Димитровград, но след като открих нарушението, те се върнаха обратно”, заяви екоминистърът и призова работниците да насочат недоволството си към своя работодател.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments