10.8 C
София
понеделник, май 9, 2022
НачалоVoayageСан Марино предлага ваксинационен туризъм със Sputnik V

Сан Марино предлага ваксинационен туризъм със Sputnik V

Република Сан Марино започва кампания за чуждестранни граждани, желаещи да бъдат ваксинирани срещу коронавирусна инфекция на територията на тази малка държава на Апенинския полуостров от 17 май.

Според държавния секретар на Сан Марино по туризъм Федерико Педини Амати ваксинният туризъм е станал възможен благодарение на руската ваксина Sputnik V, която се използва в почти 90% от ваксинациите за местните граждани. Общо в републиката са извършени 38 хиляди инжекции – с първата доза от лекарството, получена от 21,8 хиляди души, което е около три четвърти от населението на Сан Марино.

За РИА Новости казаха в Института за социално осигуряване (МСС) от Сан Марино, че в републиката се е образувал известен „излишък“ от 10 хиляди дози Sputnik V, което позволява на местните власти да започнат да организират ваксинации за чужденци.

За целта, за да получи или Sputnik V, или лекарство от Pfizer, чужденецът трябва да резервира стая в един от хотелите и да прекара общо поне шест дни на връх Титано: два периода от три дни, достатъчни за наблюдение на реакцията на ваксината или почивка от 21 до 28 дни. Освен хотела, двете дози от ваксината ще струват 50 евро.

Говорител на държавния секретариат на външните работи каза пред РИА Новости, че Сан Марино получава много искания с информация за началото на приемане на заявления за ваксинации. Според него обажданията и съобщенията идват от Германия, Швейцария, Франция и други европейски държави.

Въпреки факта, че кампанията все още не е започнала, хотелите в Сан Марино вече регистрират увеличение на резервациите на стаи – около 10 на ден, отбелязват от отдела. Структурите за настаняване трябва да подадат заявления до ISS в понеделник. Основната пречка пред новата туристическа кампания е липсата на споразумение за признаване на ваксинацията в Сан Марино с италианските власти: комюникето на института предвижда, че италианските граждани не могат да претендират да дойдат в Сан Марино за ваксинацията.

Междувременно властите на Сан Марино, при липсата на одобрение на „Sputnik V“ от властите на ЕС, водят преговори за включване на собствените си документи в общоевропейския формат на „паспорта за ваксинация“. Както казаха на неотдавнашна пресконференция ръководителите на съответните ведомства на републиката, Сан Марино влезе в преговори с Брюксел заедно с други държави-анклави – Андора, Монако и Ватикана.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments