24.8 C
София
петък, юни 9, 2023
НачалоНа фокусСарафов: Бомбата е била с 3 кг тротил, създадена е да убива

Сарафов: Бомбата е била с 3 кг тротил, създадена е да убива

Главният прокурор е бил мишена за убиване, заяви заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов на брифинг във връзка с инцидента с кортежа на главния прокурор Иван Гешев, който стана по-рано днес на пътя между град Самоков и село Ковачевци.

Сарафов даде подробности на 100 метра от мястото, където е бил взривът.

Той подчерта, че не става въпрос за сплашване, а за атентат. Само една случайност е предотвратила смъртен случай, заяви Сарафов. Той допълни, че пострадали няма.

Борислав Сарафов, съобщи, че днес, около 11:30 ч., главният прокурор е пътувал към София, когато на един много голям завой, на който скоростта се намалява, избухва взрив. Взривът е изключително силен, по сведения на очевидци огненият стълб, който е изригнал, е бил с височина 4-5 метра, каза Сарафов. Взривното устройство е заложено в средата на голям дъгообразен завой, където скоростта се намалява до много ниски нива. Сарафов посочи, че на място е установен кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър близо 3 метра. Това е в непосредствена близост да пътното платно, до банкета, каза Сарафов. Той допълни, че взривът имал ясна насоченост към пътя, към преминаващите автомобили. Бомбата е била не само с голям тротилов еквивалент, не по-малко от 3 кг тротил, по първоначални мнения на експертите, но и с множество осколки, които са се разпилели към отсрещните дървета. Очевидно бомбата, взривното устройство, е с намерение да убие. Не е било с цел сплашване, каза заместник-главният прокурор.

Металните сачми, които намираме, които са се забили в дърветата, са с големина колкото човешки нокът, каза Сарафов. В момента се провеждат огледи и оперативни действия, включително със следови кучета търсим следи от евентуални извършители. На място на местопроизшествието са намерени маркери, които очевидно са оставили извършителите, определени предмети, когато премине автомобилът, бомбата да бъде задействана. Очевидно става въпрос за професионално подготвено покушение и добро изпълнение, заяви Сарафов. Той каза, че само една случайност е спасила както главния прокурор, семейството му, така и редица други хора, които са преминавали в района.

Към момента наказателното производство, което е образувано е по глава първа от Наказателния кодекс за терористичен акт, каза Сарафов. Той посочи, че по случая се подхожда изключително сериозно. Търсят се детонатори, търсят се осколки. До няколко часа ще знаем какъв е химическият състав на взривното устройство, ще го кажат от Специализирания отряд за борба с тероризма, с които работим, каза Сарафов. Той съобщи, че до часове ще се знае, както вида на взривното вещество, така и неговото количество. Осколките са поставени не само да избухнат, но и да убият. Как е задействано устройството, тепърва ще кажат колегите, допълни заместник-главният прокурор.

Не се изключват никакви версии, най-вероятно извършителите са били тук и са имали визуален контакт с пътя. Няма как иначе да се прецени моментът на взрива. Той е избухнал буквално в момента, в който автомобилът на главния прокурор се е изравнил с мястото на заложената бомба. Взривът е бил там и е преместил автомобила вляво, съобщи Борислав Сарафов.

В отговор на въпрос той каза, че маршрутите на НСО са в голяма степен секретни, винаги има основни и резервни маршрути, така че какъв е бил маршрутът, ще бъде част от установяването на обстоятелствата по делото. Тепърва ще се установи знаел ли е някой маршрута, кой го е знаел или са били заложени капани по всички възможни маршрути. Но очевидно някой е следил маршрутите на главния прокурор, очевидно главният прокурор е мишена за някого. Това е била мишена, която е трябвало да бъде убита, заяви Сарафов.

Главният прокурор олицетворява държавното обвинение, това е посегателство не срещу Иван Гешев, а срещу главния прокурор, каза той.

На въпрос има ли заподозрени, Сарафов отговори, че е в непрестанен контакт с главния прокурор, но не може да каже всичко, защото ако го направи, означава да предупреди някого. Не би било професионално да ги споделям пред медиите, каза Сарафов.

Не изключвам положителен отговор на този въпрос, каза той, попитан дали голямата бронировка на автомобилите е предотвратила най-лошото.

На въпрос дали главният прокурор ще отмени посещението си в Турция, Сарафов каза, че не може да каже какви са му плановете. „Аз съм тук, за да ръководя разследването и това е моята функция“, заяви той.

На въпрос дали маршрутът на главния прокурор е бил съгласуван с областната дирекция на МВР, Атанас Илков, директор на Главната дирекция „Национална полиция“ каза, че не може да отговори. В 11:50 ч. е постъпил сигнал на 112, че спрямо автомобил на главния прокурор е било взривено взривно устройство. Непосредствено след получаване на сигнала насочихме полицейски екипи. Колегите реагираха много бързо, на петата-десетата минута отцепиха района, линейките дойдоха на място. Пострадали лица нямаше. Започнаха масови проверки на всички лица, които се движеха в района. Непосредствено след това се сформира оперативен щаб в Националната полиция, в който бяха включени всички структури на МВР, които имат отношение и компетенции да работят по този случай. Анализират се всички данни, действията бяха своевременни. Извършват се много процесуални действия. Обемът от служители е много голям, целият ресурс на МВР, ДАНС и всички служби е ангажиран, каза Илков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments