28.5 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусСарафов разкри два начина за натиск от Гешев върху кадровици от ВСС

Сарафов разкри два начина за натиск от Гешев върху кадровици от ВСС

В Дирекция „Публична комуникация“ на ВКП се пишеха сигнали от името на несъществуващи лища, те се входираха и по тях се извършваше проверка. Това съобщи Борислав Сарафов пред ВСС. По времето на Иван Гешев в дирекцията работили 18 човека.

По този начин започвали проверки срещу опоненти на бившия главен прокурор.

Другият начин бил да се пишат статии от служителите на „Публична комуникация“, те се изпращали до две медии, после прокуратурата се самосезирала и започвала проверка.

Тези проверки били иницирани само от прокурори от ВКП. Те били възлагани с резолюция на Иван Гешев. Според Сарафов било незаконно да се правят такива проверки от ВКП. Той назначил ревизия. По предварителни данни имало 8 такива проверки, започнати във ВКП от началото на май.

Според него прокурор от ВКП не може да образува проверки и досъдебни производства. Така пишело и в закона. Тези проверки противоречали на закона и добрите нрави. Той щял да чака ревизията и после щели да решат дали да предприемат действия спрямо тези прокурори.

Тази практика избуяла през последния месец. Две били целите на проверките. Оттегляне на искането за отстраняване на Иван Гешев и отвод при гласуването.

За мен е стресиращо проверки да се образуват по такъв начин – по сигнали от несъществуващи лица и по статии, написани в прокуратурата, каза Сарафов.

Олга Керелска го попита дали като негов заместник Сарафов е реагирал по някакъв начин и обръщал ли е внимание на Иван Гешев, че това е неправомерно, той как е реагирал.

Тази практика не ми беше известно да съществува преди 15 май, когато Иван Гешев направи своето обръщение към нацията и ритуално скъса оставката си, каза Сарафов. Той обясни, че не е бил част от екипа на Гешев, а качеството му е било по силата на това, че е директор на НСлС. Директорът на НСлС няма кабинет в Съдебната палата. Такива практики не ми бяха известни, а след 15 май комуникация с Гешев иимах само чрез медииите, каза Сарафов.

Той припомни, че в същия ден 15 май е дал брифинг и пуснал сигнали срещу Гешев. „Срамувал съм се от това, че г-н Гешев беше главен прокурор“, каза той. Според Сарафов последните месеци показали, че прокуратурата може да се ползва в личен интерес, но имало и още нещо, че има хора, които може да следват подобни практики.

Затова и приел тази тежка лична отговорност – да заеме поста, който му тежал, докато кадровиците изберат новия главен прокурор.

Олга Керелска го попита за какво е подал сигнал срещу Гешев. Сарафов припомни, че е за три неща – записа на разговора с Йордан Стоев, публичната му намеса по „Барселонагейт“ и базата на „Боровец“, ползвана от Гешев като лична резиденция.

През своята практика Огнян Дамянов никога не бил виждал прокурори от ВКП да правят проверки. Той попита дали Сарафов е сигнализирал Инспектората за ритмичността на някои разследвания.

Той попита и дали преди да пусне записа на розговор със Стоев, казал ли е Гешев, че има 150 записа. Сарафов отговори, че вчера е бил на изслушване в Инспектората и е разбрал, че са се самосезирали. Проверявало се и ритмичността на делото „Барселонагейт“.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments