14.2 C
София
понеделник, май 29, 2023
НачалоНа фокусСарафов: Страхувам се за живота си, защото познавам добре Гешев, искам охрана

Сарафов: Страхувам се за живота си, защото познавам добре Гешев, искам охрана

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов отговари на главния прокурор Иван Гешев. Обяви, че се страхува за живота си, да не бъде убит като прокурора Николай Колев.

Иван Гешев изнудва политици с висящи разследвания, настанил се е в държавна резиденция, кабинетът му е превърнат в хан за ромски барони, а самият той е неуравновесен и вреден за прокуратурата, атакува той.

Използва прокуратурата за личер пиар, заяви Сарафов. И обяви, че докато се ползва с доверието на своите колеги, няма да подаде оставка.

Гешев да напусне прокуратурата, колегите се срамуват от него, заяви Борислав Сарафов. И призова ВСС да освободи Иван Гешев от поста главен прокурор.

Тъй като познавам г-н Иван Гешев, аз обявявам, че се страхувам за живота си и призовавам за охрана, заяви той, обръщайки се към министър Крум Зарков. До днес водех нормален живот, но от днес това няма да е възможно, продължи той и отново призова Министерството на правосъдието да осигури неговата физическа охрана.

„Г-н Гешев, вие надминахте своя учител Никола Филчев“, каза в заключение Сарафов.

„Ако иска да влезе в политиката, да го направи достойно и да лиши прокуратурата от своето нежелано присъствие. Всеки се срамува от него. Аз все повече смятам, че начело на институцията има неуравновесен човек, който е присвоил прокуратурата като частна собственост“, продължи с атаките Борислав Сарафов.

„Няма да правя театър, тази роля приляга на Гешев. Съжалявам, че вместо да работим си вадим мръсните гащи и ги развяваме пред обществото. Никога не съм искал да стигна до това. Точката на нетърпимост е стигнала дотам, че трябва катарзис и да изрежем гнилото то прокуратурата“, каза Борислав Сарафов на брифинг в отговор на твърденията на Гешев.

Ето какво още каза Борислав Сарафов в изявлението си:

„Не тая лоши чувства към Гешев. Оставям на вас да прецените състоянието му. Каза, че е голям българин. Може би затова ползва като лична резиденция една вива в Боровец, известна като „вилата на регентите“, която е държавна. Тази къща е служебна почивна база на прокуратурата. Но до нея няма достъп никой от магистратите, защото Гешев я приватизира за собствено ползване. А служителите от базата на прокуратурата използва като лични слуги.

Призовавам ви да отидете там и да видите как удобно се е настанил в този имот. Очевидно прокуратурата не се нуждае от тази база.

Знаете, че г-н Гешев ползва два бронирани автомобила, закупени с пари на институцията. Рядък пример за родолюбието му.

Нито той, нито който и да било друг не притежава нотариален акт за собственост на прокуратурата. Служителите не са негови слуги и прислуга.

Иван Гешев превърна кабинета си в хан за ромските барони, с които ходи да яде баклава. Недопустимо е прокуратурата да се използва за политически пиар на Гешев.

Той каза, че негов състудент, на когото е възложил „Барселонагейт“, е коментирал делото с него.

Това е начинът прокуратурата и лично главният прокурор да контролира работата на делата и да дава насоки кой казус по какъв начин да бъде решен. Държи делото на трупчета, за да извива ръцете на политиците. Това е срамна тайна, която трябва да се каже, за да се изчистим.

Не може делата да се държат латентни с цел изнудване. Убеден съм, че казуси като този трябва да се решават бързо – да се повдигнат обвинения или да се прекрати. Не може да се държи 3-4 години, за да се използва за политически шантаж.

Гешев винаги е твърдял, че не се меси в конкретни разследвания. Днес той сам призна, че го прави.

Надявам се, че страхът на колегите от него не е толкова силен. Надявам се, че прокуратурата може да се промени отвътре. В прокуратурата работят достойни магистрати. Всички магистрати разполагат с достойнство и кураж. Нека да направят общи събрания по места.

Крайно време е да се каже, че царят е гол. Разчитам на достойните прокурори. Точката на кипене е достигната. Не може повече така. С оглед състоянието му е ясно, че няма да го направи. Настоявам ВСС да го отстрани, за да не нанася повече щети. Г-н Гешев направи заявка за влизане в политиката.

Иска да се изкара борец срещу мафията и олигарсите. Нека да напусне институцията и освободи прокуратурата от своето нетърпимо присъствие.

Всички прокурори се срамуват от него.

Начело на институцията ни имаме неуравновесен човек, който е присвоил прокуратурата като негова собственост. Ще изнеса всичко, с което разполагам пред ВСС.

Той е абсолютно непригоден за тази позиция.

Никой не ми е уреждал интервю при Силвия Великова в БНР. Уважавам я, задава ми остри въпроси. Днес не притежавам пресцентър, както Гешев. 18 души работят там. Затова помолих Канна Рачева (журналист от БТВ – б.р.) да ви съобщи за този брифинг.

Познавам Гешев. Страхувам се за живота си. Настоявам за охрана от министерството на правосъдието. За да не стане като с прокурор Колев. Моля министър Крум Зарков, за да бъде защитена физическата ми сигурност.

До днес водех нормален живот. Вече не е възможно.
Г-н Гешев, вие далеч надминахте вашия учител г-н Филчев.“

„Зад мен не стоят политици. Аз стоя сам, нямам пиар. Зад мен се надявам да стои жена ми“, каза още той.

„Аз не съм тук заради Гешев. Не ме е назначавал той преди 28 години, когато започнах работа“, завърши емоционално Сарафов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments