22.3 C
София
четвъртък, септември 21, 2023
НачалоУ насСачева: Абсурд е избраните от хората да се унищожават помежду си, а...

Сачева: Абсурд е избраните от хората да се унищожават помежду си, а неизбраните от никого да определят бъдещото на страната

България е парламентарна република в която властта произтича от народа и се упражнява за народа. Време е да престанем да застрашаваме това. Не може повече държавата да се управлява от хора, които не са избрани от народа, които не е ясно чии и какви интереси защитават и управляват без да има възможност за парламентарен контрол на техните действия. Служебните правителства имат ограничени правомощия. Те трябва единствено и само да поддържат нормалното функциониране на държавата до избор на редовно правителство и да организират избори. Не може избраните от хората да се унищожават помежду си, а неизбраните от никого да определят бъдещото на страната. Това е жанр на абсурда.

Това заяви Деница Сачева от ГЕРБ-СДС по време на дебата по избор на новото правателство. Със силно слово, в което изтъкна много аргументи, тя призова колегите си от ГЕРБ-СДС и тези от ПП-ДБ да дадат време на правителството, за да може България да заеме достойно място в Европа. Бившата социална министърка бе бурно аплодирана и от колегите си.

Знаем от опит, че битката със самия себе си е най-трудната битка. И че тя си струва да бъде проведена и спечелена ако това ще даде дългосрочни перспективи на държавата, каза Сачева и напомни, че интересите на хората и държавата изискват работещ парламент и стабилно редовно праправителство. Това било възможно само ако се намери баланса на интереси на всички граждани, ако има споделена отговорност и се отчитат резултатите от избора, който хората вече 5 пъти правят.

„Изборите можеха да са алтернатива, само ако ще произведат по-добър резултат и ще дадат възможност за стабилна и смислена управленска конфигурация. На този етап няма такава перспектива. Ние можем да продължим да навиваме пружините на омразата сред хората или някои може да продължават да ги заслепяват продавайки им непрекъснато илюзия за светлото бъдеще, но какво точно ще произтече от това? Време е вместо да живеем в миналото и бъдещето, да разберем, че политиката изисква действие тук и сега. В тези обстоятелства“, каза Сачева.

Тя изтъкна, че трудно постигнатото съгласие е крехко, но все пак съществува мнозинство за промени в конституцията, за съдебна реформа, за продължаване на пътя на България в Европа, за проектите и програмите, които са заложени в плана за възстановяване, за продължаване на модернизацията на икономика, образование и отбрана.

„България е парламентарна република в която властта произтича от народа и се упражнява за народа. Време е да престанем да застрашаваме това. За да функционира държавата, за да има реално разделение на властите и да се спазва принципа власт власт възпира е абсолютно задължително да има работещ парламент. Парламентът е тази институция, която представлява избора на хората. Тук са тези, които са избрани да представляват различните гледни точки и разбирания на групи хора за по-добър живот.

Не може повече държавата да се управлява от хора, които не са избрани от народа, които не е ясно чии и какви интереси защитават и управляват без да има възможност за парламентарен контрол на техните действия. Служебните правителства имат ограничени правомощия. Те трябва единствено и само да поддържат нормалното функциониране на държавата до избор на редовно правителство и да организират избори. Не може избраните от хората да се унищожават помежду си, а неизбраните от никого да определят бъдещото на страната. Това е жанр на абсурда“, каза още Сачева.

Тя призна, че съвместно управление между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще е осеяно с неизвестни, възможни трудности, вероятно ще доведе до отлив на избиратели и за двете страни, но допълни, че това е единствената възможност в този момент. И напомни, че двете политически сили имат относително сходни виждания по теми като външна политика, икономика и модернизация.

„Без съмнение, ние имаме натрупано недоверие помежду си, това, че ще работим заедно, съвсем не значи няма да има напрежение и критики, но в политиката трябва да се отсява зърното от плявата и трябва да се работи за постигането на големи цели, а не за частните субективни интереси“, допълни Сачева. Тя цитира Христо Иванов, че политиката освен разговор между несъгласни, трябва да бъде преди всичко действие. Действие за постигане на обществено цели.

„Бих искала да се обърна към всички мои колеги от ГЕРБ-СДС, които днес с противоречиви чувства ще подкрепят това правителство. Всичко мои колеги са убедени европейци, обичат България, преминали са през много трудности и изпитания, лични саможертви и битки. Днес, уважаеми мои колеги не даваме кредит на доверие. Ние даваме кредит на време. Време, което е нужно, за да се успокоят политическите страсти, да се намери път за общоживеене и да се гради доверие.

Дали това време ще бъде оползотворено градивно зависи от действията на министрите, които ще се закълнат днес. И затова тяхната отговорност е огромна. Не само пред гражданите, но и пред историята. Защото от техните действия ще зависи дали България е част от Европа, прогреса и развитието или остава терен за хибридни атаки, унищожителна омраза и на вечния кръстопът от несбъднати мечти“, каза Сачева.

Тя се обърна и към депутатите от ПП-ДБ, които са в същата ситуация като тях. „Добре разбирате, че изборът, който предстои да направите днес, е въпрос на отговорност и на разбиране какво представлява политиката изобщо. Решаването на политически кризи никога не може да се случи по начин, който да е удобен за политическите участници. Кабинетът, който ще гласуваме днес не е представителен на мнозинството в Народното събрание и компромисът е направен само от нас. В името на България“, каза депутатката от ГЕРБ.

„Ясно и на висок глас искаме да ви заявим – ние нямаме нужда от пране на нашия имидж. Ние никога не сме работили за личните си образи. Това, което трябва да бъде пазено чисто и неопетнено е единствено и само образа на България, за да може тя да има достойно място в Европа, да влезем в Шенген и еврозоната и гласът ни отново да започне да се чува. Европейските решения да не се изпълняват, а изработват с наше участие.

Когато и ние и вие сме направили компромиси, които доскоро са изглеждали невъзможни, имаме само един избор, за да ги обясним – бързи и добри резултати за хората. Това е единственото, което може да удължи живота на този Министерски съвет.

Нека енергията, амбициите и времето, което си даваме да отидат само за това.

Основните изказващи се в дебата бяха депутатите от „Възраждане“ и ИТН, които остро критикуваха и дори плюха.

Преди години един българин в Англия попита Борисов дали като се погледне в огледалото вижда Пеевски. Той е бил пророчески, но е непълен. Трябва да е дали Борисов вижда Пеевски, Петков, Христо Иванов, каза Филип Станев от ИТН.

Срам за българската демокрация. Тя не можа да дойде, а вместо нея се настаниха лъжата, лицемерието, фалша, критикува Станев. Той ги определи като лигата на необикновените джентълмени измамници.

Очакват ни кастрация на законността в държавата и девалвация на политиката, допълни Станев. И обясни, че политическата смърт очаква тези партии при урните.

Моралът и ценностите са като свободата – те не са даденост и за тях се борим всеки ден, обясни Цончо Ганев от „Възраждане“. 33 г. моралните ценности в държавата ни са потъпквани. И за пореден път днес се потъпкват, допълни той.

Ганев цитира изказване на Христо Иванов, че Борисов е руския агент у нас. И припомни обвиненията, които двете партии са си отправяли. Накрая се закани, че референдумът, организиран от тях, няма да допусне влизане в еврозоната.

Николай Дренчев от „Възраждане“ пък изброи 3 причини да не подкрепят кабинета.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments