16.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоНа фокусСашо Дончев или „Джемкорп“ наляха половин милион на ПП-ДБ?

Сашо Дончев или „Джемкорп“ наляха половин милион на ПП-ДБ?

Собственикът на вестник „Сега“ и на „Овергаз“ Сашо Дончев е подарил половин милион лева на „Продължаваме промяната-Демократична България“, показа бърза справка в сайта на Сметната палата. Това е и най-голямото дарение в рамките на последната предизборна кампания, съобщава tribune.bg.

Задължителната по закон декларация за произход на дарените пари, прикачена на сайта на Сметната палата, съдържа меко казано странни данни.

 

 

Победителят на изборите на 2-ри април ГЕРБ-СДС няма никакви дарения. БСП, „Възраждане“, „Левицата“, ИТН и партията на Стефан Янев имат скромни дарения между 700 и 8000 лева. ДПС няма дарени средства.

“Както беше в случая с даренията на ДБ от страна на служители на криптобанката „Нексо“, така и при Сашо Дончев очевидно не става въпрос за спонсориране на идеи и политики. Дарението от Дончев е осчетоводено купуване на послушни депутати и/или министри в следващо управление. Срещу стотици хиляди лева”, се казва в писмо до медията ни, съдържаща множество снимки и документи.

И докато „добрите сили“ продуцират шум в системата с неверни твърдения за преференциално гласуване и/или за сгрешени бюлетини, става все по-ясно кои са партиите, купени от олигарсите… Особено, когато се отнася за собственици на медии като „СЕГА“, съществуващи на база на омразата си към ГЕРБ и Бойко Борисов.

#КОЙ е Сашо Дончев?

Сашо Дончев е издател на вестник „СЕГА“, бивш съдружник на Илия Павлов в „Овергаз“ и доскорошен официален съдружник на „Газпром“ в България. На 27 януари 2021 година „Овергаз“ и „Газпром“ се разделиха официално като съдружници след скандал, започнал още през 2015 година. Тогава след ревизия, установила кражби за над 120 милиона евро, „Газпром“ завежда дело срещу „Овергаз“ и спира да му подава природен газ. Ямболският бизнесмен е близо до фалит, а над 1100 служители не получават заплатите си. Заради това Сашо Дончев обвинява не друг, а тогавашния министър-председател Бойко Борисов и се заричa да го унищожи.

През 1996 година „Овергаз Инк“ придобива дял и в „Топенерджи“ – дъщерното дружество на руския газов монополист в България, рожба на първия български премиер след 1989 г. Андрей Луканов. Дялове тогава придобиват и Мултигруп – България холдинг (8.25%), Първа частна банка (3.2%), БУЛБАНК (3.2%) и Химимпорт (2%).,

От месец юли 2021 година Сашо Дончев става съсобственик в „Овергаз“ с американската компания Linden Energy. Официалната продажба стана факт в присъствието на тогавашния посланик на САЩ в България Херо Мустафа и в присъствието на служебните министри на икономиката и на енергетиката. Тогава служебен министър на икономиката беше не друг, а Кирил Петков.

 

 

След оповестяването на дарението от половин милион на Сашо Дончев възниква логичният въпрос – какво са получили срещу инвестициите си хора като Сашо Дончев по време на кабинета на „Промяната“?

Свързана ли е щедростта на собственика на „Овергаз“ със скандалния меморандум за милион долара, подписан през март 2022 от кабинета на Кирил Петков и инвестиционен фонд Gemcorp?

Какви са фактите:

Появиха се сериозни съмнения за близка връзка между Сашо Дончев и станалата печално известна фирма „Джемкорп“. Елементарна проверка в социалните мрежи потвърждава, че  действително събитията на сина на Сашо Дончев – Георги, са със спонсор “Gemcorp”.

 

 

Георги Дончев е основател и собственик на Overdrive racing team – организация за моторни спортове. Синът на ямболския бизнесмен е домакин и организатор на „най-мащабното и зрелищно пистово събитие за супер автомобили Overdrive Lap Battle”, което се провежда от няколко години в и извън България. Партньор на Георги Дончев е и брат му Даниел, който преди години инвестира около 15 милиона от газовите печалби на баща си в изграждане на модерен автодиагностичен сервиз с името „Овердрайв“.

 

 

 

 

Наша проверка показа, че през 2022 и 2023 година автомобилните състезания на Георги Дончев са широко рекламирани в медиите и в социалните мрежи. Като върху всички автомобили, рекламиращи събитията, са ясно отбелязани основните спонсори на събитията – Овергаз и … Gemcorp. Състезателна кола, брандирана с огромен надпис Gemcorp е рекламирана включително и през месец април 2022 година. Когато скандалът с меморандума, подписан в присъствието на Кирил Петков, вече беше тема в медиите и в парламента.

 

 

Намесен ли е Сашо Дончев във взимането на еднолично решение от страна на кабинета „Петков“ за подписване на меморандум от името на държавата със спонсора на Дончев-син, поставящо българската енергетика в сериозна зависимост?

 

 

Поръчал ли е собственикът на „Овергаз“  унищожаването на „Булгаргаз“ от страна на следващ кабинет на Кирил Петков и Христо Иванов – фалит, който беше целенасочено провокиран в 8-месечното управление на кабинета „Петков“? Фалит, който превръща Дончев в единственият доставчик на газ за милиарди.

Твърденията за зависимост между „Промяната“ и Сашо Дончев се потвърждават и от публикациите в медията на ямболския бизнесмен – „СЕГА“ отразява скандала с меморандума между държавата и „Джемкорп“ пестеливо и едностранчиво в едва дузина публикации. Както и всичко, неблагоприятно за партиите на Кирил Петков и Христо Иванов. Едностранчивото отношение на медията на Дончев е лесно за проверка в онлайн изданието на „СЕГА“.

Източник и снимки: Tribune.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments