САЩ вече ще използват името „Тюркийе“ по искане на Турция

0

Държавният департамент на САЩ съобщи днес, че е приел предпочитаното от Турция изписване на името на страната – Turkiye, с което е удовлетворил искането на съюзника си от НАТО след няколкомесечно колебание, предаде Асошиейтед прес.

Департаментът е разпоредил в новите официални документи да се споменава Turkiye (Тюркийе) вместо Turkey (Търки), въпреки че произношението няма да се промени, заявиха официални лица. До днес по обяд обаче нито сайтът на Държавния департамент, нито Наръчникът по външни работи, който направлява дипломатическите практики на САЩ, бяха преработени, за да отразят промяната, посочва агенцията.

„Турското посолство поиска от правителството на САЩ да използва името „Република Тюркийе“ в комуникациите“, заявиха от Департамента. „Ще започнем да се обръщаме съобразно това към Тюркийе и Република Тюркийе в повечето официални, дипломатически и двустранни контексти, включително в държавните комуникации“, се казва в съобщението.

Този ход предхожда очакваното посещение на турския външен министър Мевлют Чавушоглу във Вашингтон по-късно този месец, отбелязва АП.

Няколко други институции, включително министерството на финансите, вече са възприели новия начин на изписване, което е довело до несъответствия в документите на цялото правителство на САЩ.

Миналата година Турция поиска името ѝ да бъде променено на Тюркийе на международни форуми и повечето от тях, включително Организацията на обединените нации и НАТО, преминаха към новото изписване.

Държавният департамент обаче не променя често възприетия си стил по отношение на имената на чужди държави, като например САЩ все още отказват да наричат Бирма Мианма, напомня агенцията.

Последните две държави, които Държавният департамент преименува след искания на техните правителства, бяха Северна Македония, която промени името си от Македония през 2019 г., и Есватини, която промени името си от Свазиленд година по-рано.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук