САЩ виждат признаци на размразяване в отношенията с Русия

0

Липсата на ултиматуми и т. нар. помирителен тон на преговорите между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и руския външен министър Сергей Лавров може да са признаци за затопляне на отношенията между Вашингтон и Москва . Това мнение изразиха авторите на статия в New York Times .

Американските наблюдатели видяха в срещата между Блинкен и Лавров в Женева възможност за установяване на двустранни контакти, въпреки факта, че позицията на държавния секретар на САЩ относно диалога с Москва не съвпада с мнението на президента на САЩ Джо Байдън .

„И двете страни се опитват да овладеят напрежението и да дадат време на дипломацията да изиграе своята роля. А по-дългите разговори контрастираха с коментарите на Байдън, който каза два дни по-рано, че смята, че [руският президент Владимир] Путин е готов да използва военна сила.

Журналистите на изданието нарекоха също обещанието на САЩ да предоставят на Русия писмен отговор на изискванията за гаранции за сигурност като най-ясен резултат от изминалите преговори. Авторите на статията цитират мненията на американски политици, които смятат, че Москва е поискала писмен отговор специално за Путин, който иска да види позицията на САЩ с очите си.

Авторите на статията посочиха и известен оптимизъм, който видяха в Blinken. Според служител на Държавния департамент по време на пътуването държавният секретар на САЩ видял високи вълни на Женевското езеро и изразил надеждата, че срещата с Лавров ще „успокои водата“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук