28.5 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусСАЩ готвят военна помощ за Украйна за още 400 млн. долара

САЩ готвят военна помощ за Украйна за още 400 млн. долара

Съединените щати планират нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 400 милиона долара, който няма да съдържа касетъчни боеприпаси. Продължават усилията за намиране на решение след оттеглянето на Русия от споразумението за износ на украинско зърно през Черно море.

Новият пакет ще включва основно артилерийско оборудване и боеприпаси за системите „НЕЙСАМС“  „ХАЙМАРС“, „Пейтриът“ и „Стингър“, както и противотанкови оръжия. Той може да бъде обявен официално още в началото на идната седмица. Общата американска военна помощ за Киев досега възлиза на над 41 млрд. долара, отбелязва Ройтерс.

Президентите на Украйна и Турция Володимир Зеленски и Реджеп Ердоган са обсъдили подробно въпроса за удължаването на сделката за черноморския зърнен коридор в телефонен разговор. Турският външен министър Хакан Фидан заяви, че всяко алтернативно решение на това споразумение без участието на Русия крие рискове:

„Украйна се опитва да предложи алтернатива, но ние смятаме, че Руската федерация трябва да бъде убедена да се върне на масата за преговори. Всяко различно решение може да създаде риск за сигурността. В разговорите с генералния секретар на ООН ние изразихме съгласие по този въпрос.“

Москва работи за създаването на нови маршрути за износ на руско зърно, заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин:

„Например всичките наши безвъзмездни доставки на торове, които се опитваме да осигурим за африканските страни, също изискваха много време за съгласуване и организация, но все пак бяха реализирани. Най-малко две такива пратки бяха направени.“

Украинският президент Володимир Зеленски бе категоричен, че ще последва отговор на руските удари срещу зърнените силози на пристанището в Одеса, при които бяха ранени повече от 20 души. ЮНЕСКО осъди руските действия в града, чийто център  е част от списъка с обекти на световното културно наследство, след като бе съобщено за няколко засегнати музея в тази зона.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments