7.3 C
София
вторник, май 3, 2022
НачалоНа фокусСАЩ забрани вноса на руски петрол, газ, въглища и други енергоносители

САЩ забрани вноса на руски петрол, газ, въглища и други енергоносители

Сенатът на САЩ прие законопроект, забраняващ вноса на петрол и газ от Русия като поредна мярка от усилията на американското правителство да изолира икономически и накаже Кремъл за нападението над Украйна, предадоха Си Ен Би Си и БТА.

Законодателството, което бе прието единодушно от всичките 100 члена на камарата, забранява вноса на петрол, газ, въглища и други енергийни продукти от Русия. Това става близо месец, след като президентът Джо Байдън подписа указ, разпореждащ на практика същите мерки.

Документът, приет от Сената, издига в статут на закон указа на Байдън, което ще направи по-трудно за следващ президент да го отмени.

Сенатът на Съединените щати прие и законопроект, премахващ търговския статут на Русия и близкият й съюзник Беларус на „най-облагодетелствана нация“ заради инвазията в Украйна, предаде Си Ен Би Си. Това ще позволи на Вашингтон да наложи по-високи мита върху вноса от двете страни.

Сенаторите гласуваха със 100 гласа „за“ и нито един „против“ в полза на мярката за премахване на статута „Постоянни нормални търговски отношения“ (PNTR) за Русия и Беларус.

Одобрението на Сената изпраща мярката в Камарата на представителите, където се очаква приемането ѝ по-късно днес, след което законодателството ще стигне до Белия дом за подпис от президента Джо Байдън, припомни Ройтерс.

Камарата на представителите очаква да приеме законодателството на Сената след неговото гласуване, съобщи офисът на лидера на мнозинството в долната камара на Конгреса на САЩ Стени Хойер.

Законопроектът е официална стъпка за прекъсване на нормалните търговски отношения с Русия и позволява контрол върху вноса на ключови продукти като платина, химикали, желязо и стомана. САЩ вече прекъснаха нормалните си търговски отношения с Москва на практика: администрацията на Байдън забрани вноса на петрол, водка, диаманти и морски дарове от Русия миналия месец.

„Официалното прекратяване на нормалните търговски отношения с Русия е точно правилното нещо, което Сенатът трябва да направи, за да нанесе нов огромен удар върху икономиката на Путин“, каза вчера лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър.

Статутът на „най-облагодетелствана нация“ гарантира, че всеки член на Световната търговска организация (СТО) получава еднакво търговско третиране от другите членове.

Има две категории (търговски партньори – бел. р.), които можете да определите според американското законодателство: при първата категория търговският партньор на САЩ получава по-ниски тарифи, а при втората тарифите стават по-високи, каза Клит Вилемс, партньор в адвокатската кантора „Акин Гъмп“ (Akin Gump) и бивш представител на САЩ в СТО.

„Всички други членове на СТО получават тази по-ниска (тарифна) ставка – средната й стойност е около 2,8 процента“, посочи Вилемс, и добави че за страни, които нямат статут на „най-облагодетелствана нация“ средната стойност е около 20 процента.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments