САЩ изпратиха енергийно оборудване в помощ на Украйна

0

САЩ обявиха, че са изпратили първата партида енергийно оборудване в помощ на Украйна. На фона на продължаващите руски атаки властите в Киев поискаха от държавите от Г-7 газ и оръжия, включително далекобойни.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова лидерите от Г-7 да помогнат на страната му с два милиарда кубични метра газ и оръжия – модерни танкове, артилерийски установки и боеприпаси, включително далекобойни ракети.

Във видеоконференция с Г-7 той заяви, че ако Русия изтегли силите си от Украйна преди Коледа, ще може да разчита на край на бойните действия. Според Зеленски в прекъсванията на тока на украинците Русия вижда последната си надежда да спечели войната.

Украйна има спешна необходимост от 1 милиард долара, за да възстанови енергийната си мрежа и централното отопление в селищата, атакувани с ракети и дронове от Русия през последните два месеца. Това е заявил украинският премиер Денис Шмигал на форум на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

От Норвежкия съвет за бежанците прогнозираха нова вълна от стотици хиляди бежанци от Украйна в Европа през зимата поради „неприемливите“ условия за живот.

Атаките на Русия срещу електрическата инфраструктура на Украйна оставиха милиони хора без отопление, чиста вода и ток, докато температурите падат рязко, отбелязват от организацията.

Москва твърди, че нападенията не са насочени срещу цивилни граждани и имат за цел да намалят боеспособността на Украйна и да я тласнат към преговори.

Киев определя атаките като военно престъпление.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук