17.8 C
София
понеделник, май 29, 2023
НачалоПо светаСАЩ изпращат военна помощ за Украйна на стойност 325 млн. долара

САЩ изпращат военна помощ за Украйна на стойност 325 млн. долара

САЩ съобщиха, че изпращат на Украйна допълнителна военна помощ за 325 милиона долара, включително огромно количество артилерийски снаряди и боеприпаси.

От Москва заявиха, че Русия разглежда като враждебен акт всякакви доставки на въоръжение за Киев.

Това е 36-ият пакет с боеприпаси за Украйна, отпуснат от администрацията на президента Джо Байдън от август 2021-а. Подобен е на предишни доставки, които включваха ракети за системите HIMARS и гаубици, както и противотанкови боеприпаси. Всичко това ще бъде изтеглено от запасите на Пентагона, за да може бързо да стигне до фронтовата линия.

Съединените щати ще продължат да работят със своите съюзници за удовлетворяване на спешните нужди на Украйна на бойното поле и дългосрочните потребности в сферата на сигурността, се казва в съобщението от Пентагона.

От Киев по-рано съобщиха за пристигането на противовъздушните ракетни системи „Пейтриът“, изпратени от Съединените щати, Германия и Нидерландия. На фронта вече са разположени френски леки бойни машини.

Официални представители в Киев неведнъж са заявявали, че е само въпрос на време Украйна да е готова във военно отношение да започне контранастъпление срещу руските сили и доставките на бронирани машини и боеприпаси са от ключово значение за началото.

От Москва предупредиха, че оръжейните доставки за Киев ще се отразят негативно на отношенията на Русия със съответните страни. Така говорителят на руското външно министерство Мария Захарова реагира на изявленията от Южна Корея за възможност да изпрати оръжия на Украйна.

„Русия води отбранителни действия срещу колективния Запад, избрал марионетния режим в Киев за оръдие на своята хибридна прокси война срещу нас. В тази ситуация всякакви доставки на оръжие са враждебни действия“, подчерта Захарова, като допълни, че руските удари в Украйна са високоточни и само по военни цели.

От Киев поставиха под съмнение съобщенията на Кремъл, че президентът Владимир Путин е посетил по-рано тази седмица анексирани райони в Украйна. Секретарят на Съвета по национална сигурност Олексий Данилов твърди, че на визитата е бил двойник.

Междувременно въшният министър Сергей Лавров пристигна в Куба – последната страна от латиноамериканската му обиколка. По-рано той посети Бразилия, Венецуела и Никарагуа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments