-0.3 C
София
събота, януари 28, 2023
НачалоНа фокусСАЩ изпращат на Украйна 150 бойни машини "Брадли" и "Страйкър"

САЩ изпращат на Украйна 150 бойни машини „Брадли“ и „Страйкър“

САЩ обявиха нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност до 2,5 милиарда долара, включително бронирани превозни средства и подкрепа за противовъздушната отбрана на Украйна. Това се посочва в изявление на Министерството на отбраната на САЩ, цитирано от Ройтерс.

Новата помощ от Вашингтон включва 59 бойни машини на пехотата „Брадли“ и 90 бронирани машини „Страйкър“. В пакета са включени също допълнителни боеприпаси за ракетните системи „Хаймарс“, 8 системи за противовъздушна отбрана „Авенджър“, артилерийски снаряди и около 2000 бронебойни ракети.

Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на Съединените щати Уилям Бърнс е пътувал до Киев за разговори с украинския президент и представители на украинските разузнавателни служби, предаде Ройтерс. Според „Вашингтон пост“, Бърнс е запознал Зеленски с прогнозите на американското разузнаване относно военните планове на Русия за следващите седмици и месеци.

По-рано представители на 11 страни се събраха във военна база в Естония, за да обсъдят нови планове за помощ, за да успее Киев да отвоюва още територия и да се отбранява срещу нови руски офанзиви. Допълнителна подкрепа обещаха подкрепа за Украйна. Великобритания, Полша, Латвия, Литва, Дания, Чехия, Естония, Нидерландия и Словакия.

Швеция обеща да изпрати в Украйна артилерийска система „Арчър“, поискана от Киев преди месеци

Евродепутатите приеха с огромно мнозинство резолюция, в която настояват за създаването на специален международен трибунал, който да разследва престъпленията, извършени от ръководството на Русия в Украйна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments