5 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоНа фокусСАЩ имат големи очаквания от европейския план за Сърбия и Косово

САЩ имат големи очаквания от европейския план за Сърбия и Косово

САЩ имат големи очаквания от плана на ЕС, насочен към намаляване на дългогодишното напрежение между Сърбия и Косово, заяви днес високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, цитиран от Асошиейтед прес.

Заместник помощник държавният секретар Габриел Ескобар заяви на онлайн пресконференция, че и двете страни, както и Европа, ще се възползват от стабилността, която планът ще осигури.

„Очакванията ни към това споразумение са много големи и мисля, че новото е не само сериозността на двете правителства, но и сериозността на нашите европейски партньори да осъществят това в сянката на една от най-големите кризи, които Европа е виждала след Втората световна война“, каза Ескобар в отговор на въпрос на Асошиейтед прес.

Вчера сръбският президент Александър Вучич и косовският министър-председател Албин Курти дадоха мълчаливото си одобрение за план на ЕС, който има за цел да сложи край на продължаващата от месеци политическа криза и да спомогне за подобряване на двустранните отношения между Белград и Прищина.

Напрежението между Сърбия и нейната бивша провинция продължава, откакто Косово се отдели едностранно през 2008 г. Независимостта на Косово бе призната от много западни държави, но не и от Сърбия, която се ползва и с подкрепата на Русия и Китай. През последните години преговорите между Белград и Прищина, водени с посредничеството на ЕС от 2011 г. насам, не постигнаха особен напредък.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments