19.8 C
София
петък, юни 2, 2023
НачалоНа фокусСАЩ и Филипините започнаха най-големите си съвместни военни учения в историята

САЩ и Филипините започнаха най-големите си съвместни военни учения в историята

Съединените щати и Филипините започнаха днес най-големите си съвместни военни учения в историята, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че маневрите се провеждат на фона на повишаването на напрежението заради агресивното поведение на Китай в Южнокитайско море и около Тайван.

Около 12 хиляди американски войници и 5400 военнослужещи от Филипините участват в ежегодните учения „Баликатан“ („Рамо до рамо“). Тази година за първи път ще има бойни стрелби, при това в Южнокитайско море, където Манила има териториални спорове с Пекин. Освен това ще бъде отработено кацане на военни хеликоптери на северен филипински остров, на 300 километра южно от Тайван.

Ученията ще помогнат да бъде гарантирано, че въоръжените сили на двете страни „са готови да отговарят бързо и ефективно на всяка ситуация, криза или извънредна ситуация при всякакви обстоятелства“, каза на церемонията по откриването на маневрите началникът на генералния щаб на филипинските въоръжени сили генерал Андрес Сентино. Той изтъкна, че това ще допринесе за оказване на хуманитарна помощ и за отговор при природни бедствия, но и за мира и стабилността в Индо-тихоокеанския регион.

Ученията започнаха ден след края на китайски тридневни военни маневри около Тайван.

Филипините имат спор в Китай заради припокриващи се териториални претенции в Южнокитайско море, където Пекин сложи ръка на зони и построи изкуствени острови, на които разположи военно оборудване, посочва ДПА.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments