-0.5 C
София
вторник, януари 31, 2023
НачалоНа фокусСАЩ критикуват забраната на талибаните жени да посещават университети

САЩ критикуват забраната на талибаните жени да посещават университети

САЩ изразиха безпокойство от решението на талибаните в Афганистан да забранят достъпа на жени до университетите до второ нареждане. Стъпката е част от ограниченията, налагани на жените и правото им на образование от управляващите в Афганистан.

Вашингтон ще реши какво още може да се направи, за да се потърси отговорност от талибаните за прекратения достъп на жени до университетите. „Тази неприемлива позиция ще има значителни последици за талибаните и ще продължи да ги отдалечава от международната общност“, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Ръководеното от талибаните афганистанско министерство на образованието съобщи, че достъпът на студентки до афганистанските университети ще бъде преустановен до второ нареждане.

Афганистанските обществени и частни университети са получили инструкции незабавно да спрат достъпа на студентки. Това е станало в съответствие с решение на кабинета.

Ройтерс отбелязва, че стъпката е част от поставяните от талибаните пречки пред образованието на жените и се очаква да предизвика безпокойство сред международната общност, която официално не е признала ръководеното от талибаните афганистанско правителство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments