7.1 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоНа фокусСАЩ налагат мащабни санкции на Русия заради руската инвазия в Украйна

САЩ налагат мащабни санкции на Русия заради руската инвазия в Украйна

Руски политици, банки и компании, свързани с ключови отрасли, но също и министри, бизнесмени и военни попадат в санкционния списък на САЩ срещу Русия. Вашингтон налага санкциите съгласувано със съюзниците си от Г-7, предаде Франс прес.

Тридесетина физически лица и компании от европейски страни, като Швейцария, Италия, Германия, Малта и България също са санкционирани, защото са обвинени, че са помогнали за заобикалянето на вече наложени санкции на Русия чрез доставка на военно оборудване за нея. Техните авоари в САЩ са замразени.

На сайта на министерството на финансите на САЩ, в което подробно се представят санкциите, се споменава и името на българската компания, която влиза в санкционния списък. Това е базираната в София компания „Таерио интернешънъл“ (Taerio International).

Държавният департамент на САЩ отбеляза днес първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна, като обяви санкции срещу повече от 50 висши руски официални представители, включително министри, десетки губернатори и районни ръководители, предаде Ройтерс. Вашингтон налага санкции и срещу редица други руски официални представители и организации, а също визови ограничения за 1219 руски военнослужещи.

Сред санкционираните са висши сътрудници на президента на Русия Владимир Путин. Санкции са обявени срещу заместник-председателя на руското правителство Татяна Голикова, водещата телевизионна журналистка и пропагандист от основния канал на държавната телевизия „Россия-1“ Олга Скабеева, както и Олег Романенко, който бе назначен да контролира Запорожката атомна електроцентрала в Украйна като генерален директор на „Експлоатиращата организация на Запорожката АЕЦ“ след превземането ѝ от руските войски.

Всички са обект на ограничения по силата на изпълнителна заповед, която одобрява „санкции с оглед на определени вредни чужди действия“ на руското правителство, съобщи американският Държавен департамент. Според санкциите каквато и да било собственост в САЩ на посочените в списъка или собственост, контролирана от тяхно име от американски граждани се блокира.

Държавният департамент на САЩ въвежда санкции срещу ръководителите на десетки области в Русия, както и срещу девет руски министри.

Под санкциите попадат министърът на спорта Олег Матицин, министъра на културата Олга Любимова, министърът на цифровото развитие, съобщенията и масовите комуникации Максут Шадаев, министърът на природните ресурси и екологията Александър Козлов, министърът на науката и висшето образование Валери Фалков, министърът на труда и социалната защита Антон Котяков, както и министърът по гражданската отбрана, извънредните ситуации и ликвидирането на последствията от стихийните бедствия Александър Куренков и министърът по развитието на Далечния изток и Арктика Алексей Чекунков.

В санкционния списък наред с други имена са губернаторите на Архангелска област Александър Цибулски, и на Нижегородска Глеб Никитин, както и губернаторите на Хабаровския край Михаил Дегтярьов, на Приморския край Олег Кожемяко и на Краснодарския край Вениамин Кондратев.

Руският металургичен и миннодобивен сектор са сред засегнатите от „най-значимите санкции до днес“ на американското министерство на финансите, предаде Асошиейтед прес.

Днешната стъпка на САЩ, координирана със съюзниците от Г-7, има за цел да накаже 250 лица и компании, блокира финансово банки, търговци на оръжие и технологични компании, свързани с производството на оръжия, като се насочва и към предполагаеми избягващи санкциите лица и фирми от ОАЕ до Швейцария.

„Нашите санкции имат както краткосрочни, така и дългосрочни последици, което личи и от усилията на Русия да попълни своите оръжейни запаси и да възстанови изпадналата си в изолация икономика“, каза в изявление министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън.

„Нашите действия днес заедно с партньорите ни от Г-7 показват, че ще застанем до Украйна докато е необходима“, добави тя.

Йелън участва в срещата на финансовите министри и управителите на централните банки на най-големите икономики в света Г-20 в индийски град Бенгалуру тази седмица. Министърът на финансите на САЩ каза тази сутрин на високопоставени официални представители от Русия, участващи в срещите там, че „продължаващата им работа за Кремъл ги прави съучастници с жестокостите на Путин“.

В днешния пакет от санкции са и десетина руски финансови институции, включително най-голямата недържавна обществена банка , вносители на микроелектроника и производители на въглеродни влакна, ключово важен материал за отбранителните системи.

В пакета са изброени повече от 30 души и компании, за които се предполага, че са свързани с руските опити за избягване на санкциите. Сред тях са швейцарско-италианският бизнесмен Валтер Морети и неговите фирми, и Нурмурад Курбанов, руско-туркменски оръжеен търговец, за когото се предполага, че е представял в чужбина руски и беларуски отбранителни компании, както и руският бизнесмен Александър Удодов, бившият шурей на руския премиер Михаил Мишустин.

В санкционния списък на министерството на финансите на САЩ попадат влизащите в състава на руската държавна корпорация „Росатом“ три дъщерни предприятия, едно от които се намира в Чешката република, както и други руски компании и научно-изследователски институти.

Американското финансово министерство въвежда санкции и по отношение на руските Ланта-Банк, Металинвестбанк, Московската кредитна банка, МТС Банк, СДМ-Банк, Уралската банка за реконструкция и развитие, както и срещу руските банки „Зенит“, „Левобережний“, „Приморие“, „Санкт-Петербург“ и „Уралсиб“. Санкциите предвиждат ограничаването на редица операции с тези финансови институции.

Министерството на търговията на САЩ въвежда експортни ограничения по отношение на 76 руски предприятия, съобщи в изявление министерството. Сред предприятията и организациите в санкционния списък са фондът „Сколково“, Сколковският институт за наука и технологии „Сколтех“, както и руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество, се казва в изявлението, цитирано от ТАСС.

САЩ ще наложат мито от 200% върху вноса на алуминий и алуминиеви производни продукти, които са произведени в Русия от 10 март 2023 г., съобщи днес Белият дом, предаде Ройтерс.

Агенцията допълва, че от 10 април 2023 г. САЩ ще наложат и 200% мито на вноса на алуминий в Русия, съдържащи каквото и да било количество първичен алуминий, разтопен или отлят.

Министерството на търговията на САЩ налага и мерки за контрол върху износа срещу Беларус, Иран и други страни при последните си стъпки във връзка с нахлуването на Русия в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на публикувано днес съобщение във федералния регистър.

ТАСС цитира изявление на американското министерство на търговията, което въвежда експортни ограничения за Русия и Беларус, включително в сферата на действие на правилата за експортен контрол за руските и белоруски промишлени сектори, както и санкции относно луксозните стоки.

Над 30 държави, които представляват повече от половината от световната икономика, вече са наложили безпрецедентни санкции срещу икономиката на Русия, превръщайки я в най-силно санкционираната страна в света, отбелязва Асошиейтед прес.

Тези държави са наложили ценови тавани на руския петрол и дизел, замразили са средства на Руската централна банка и са ограничили нейния достъп до системата SWIFT, доминиращата световна система за финансови разплащания.

Западът директно е санкционирал около 2500 руски фирми, официални руски правителствени представители, олигарси и техните семейства. Санкциите ги лишават от достъп до американските им банкови сметки и финансови пазари, предотвратяват възможността им да правят бизнес с американски граждани и да пътуват до САЩ, както и още много повече.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments