15.3 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоПо светаСАЩ налагат санкции срещу още 150 физически лица и компании, поддържащи Путин

САЩ налагат санкции срещу още 150 физически лица и компании, поддържащи Путин

САЩ добавиха в санкционния си списък още 150 физически лица и компании, които подкрепят руския президент Владимир Путин, съобщиха Държавният департамент и министерството на финансите на САЩ, цитирани от ДПА.

Целта е „да се вземат на прицел руските вериги за военни доставки и да се лиши Путин от оборудването, технологиите и услугите, които са му нужни, за да води варварската си война срещу Украйна“, заяви министърката на финансите Джанет Йелън.

Отговорност ще се търси и от онези, които са се възползвали от руската инвазия в съседна Украйна и от близостта си с Кремъл.

Много от санкциите са насочени пряко към руската промишленост. В списъка на санкционираните са включени производителят на вагони „Трансмаш“, автомобилостроителите „Автоваз“ и „Москвич“, както и производителят на самолетни двигатели „Союз“ в Москва.

Санкции са наложени и на големи руски машиностроителни компании, металургични и минни корпорации. Сред тях са строителното подразделение на газовия гигант „Газпром“ – „Газпромстрой“, както и втората по големина руска компания за диаманти „АГД Даймондс“.

На санкции са подложени и компании от трети страни, като например две турски фирми, за които се смята, че доставят части за строителството на дронове в Русия.

Ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак благодари на правителството на САЩ за тази „решителна стъпка“.

В резултат на санкциите активите на посочените лица и компании в САЩ са блокирани, а на американски граждани или хора, пребиваващи в САЩ, е забранено да правят бизнес с тях.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments