19.8 C
София
петък, юни 9, 2023
НачалоПо светаСАЩ обявиха 1,2 млрд. долара помощ за Украйна

САЩ обявиха 1,2 млрд. долара помощ за Украйна

Съединените щати обявиха нов пакет от 1,2 млрд. долара за подпомагане на сигурността в Украйна, който ще укрепи противовъздушната отбрана на страната и ще ѝ предостави допълнителни артилерийски боеприпаси, предаде АФП.

Пакетът подчертава постоянния ангажимент на САЩ към Украйна, „като предоставя критични възможности в краткосрочен план, като системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси, и същевременно изгражда капацитета на въоръжените сили на Украйна да защитават територията си и да възпират руската агресия в дългосрочен план“, се казва в изявление на Министерството на отбраната.

Помощта се предоставя под формата на средства от Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна, с които се заплаща закупуването на оборудване от отбранителната промишленост или от партньори, а не се предоставя оборудване от съществуващите запаси на САЩ.

По този начин се избягва изчерпването на американските запаси, но това означава, че помощта ще достигне до бойното поле след по-дълъг период от време.

Пакетът включва неуточнени системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси, както и оборудване за интегриране на западните системи със съществуващото оборудване на Украйна, което е предимно съветско.

Той включва също така боеприпаси за системи за борба с безпилотни летателни апарати, 155-милиметрови артилерийски снаряди и търговски услуги за сателитни изображения.

Съединените щати са начело на усилията за международна подкрепа за Украйна, като бързо създадоха международна коалиция в подкрепа на Киев след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. и координираха помощта от десетки държави.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments