0.8 C
София
четвъртък, декември 8, 2022
НачалоНа фокусСАЩ планират да разположат бомбардировачи Б-52 в Австралия

САЩ планират да разположат бомбардировачи Б-52 в Австралия

В условията на засилено напрежение с Китай САЩ планират да разположат до шест бомбардировача Б-52, способни да носят ядрено оръжие, във военновъздушна база в Северна Австралия, е съобщил в понеделник запознат източник, цитиран от Ройтерс.

Специализирани съоръжения за бомбардировачите ще бъдат изградени в отдалечената база Тиндал на около 300 км южно от Даруин, столицата на австралийската Северна територия, е казал източникът, който е пожелал да остане неназован, защото не е упълномощен да говори публично по темата.

За първи път за предстоящото разполагане на бомбардировачите съобщи австралийската телевизия ABC, която се позова на американски документи.

Според ABC от американските военновъздушни сили са заявили, че възможността на САЩ да разположат бомбардировачи с голям радиус на действие в Австралия изпраща силно послание към евентуалните противници за способностите на Вашингтон да демонстрира въздушна мощ.

През миналата година САЩ, Великобритания и Австралия сключиха споразумение в сферата на сигурността, което ще осигури на Австралия технология да придобие подводници с ядрено задвижване. Това предизвика раздразнение от страна на Китай.

Разполагането на Б-52, които имат радиус на действие от около 14 хиляди километра, в Австралия би било предупреждение към Пекин в момент, в който нарастват опасенията от евентуално нападение срещу Тайван, е казала Бека Уосър, старши изследовател в базирания във Вашингтон Център за нова американска сигурност.

През тази година САЩ разположиха бомбардировачи Б-52 във военновъздушната си база Андерсън на о. Гуам в Тихия океан.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments