САЩ предоставят на Украйна военна помощ за още 200 млн. долара

0

Въздушна тревога отново беше обявена в Киев и редица други области. Президентът Володимир Зеленски съобщи за трима загинали при руски удар срещу жилищен квартал в Запорожие и подчерта, че страната се нуждае от много повече системи за противовъздушна отбрана. Русия обяви, че е свалила два дрона, летящи към Москва.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия за поредните цивилни жертви – при удар срещу жилищен квартал в Запорожие.

Зеленски благодари на Германия и лично на канцлера Олаф Шолц за допълнителните установки „Пейтриът“. Зеленски подчерта, че това е необходимо, за да бъде защитен украинския народ от руския терор и ще доближи страната до създаването на пълноценен небесен щит, като допълни:

„Цялата ни територия се нуждае от много повече системи за противовъздушна отбрана, отколкото имаме сега. Стъпка по стъпка превръщаме точно това „много повече“, за което говоря, в конкретни способности на нашите ВВС, на нашите зенитни артилеристи, на нашите мобилни огневи бригади.

Подготвяме и повече конкретни договорки за съвременни изтребители за нашите воини: Не се съмнявам, че в небето ни ще има F-16“.

По информация на Асошиейтед прес Пентагонът ще предостави на Украйна военна помощ за още 200 милиона долара под формата на оръжие и боеприпаси. Целта е да се подпомогне контранастъплението на Киев, чиито войници се натъкват на значителни препятствия на защитните линии на руските войски.

Най-новият пакет военна помощ ще включва ракети за системите за залпов огън „Хаймарс“ и за зенитно-ракетните комплекси „Пейтриът“, боеприпаси за гаубици и танкове, 12 милиона патрона за малокалибрени оръжия. След руското нахлуване миналата година Украйна получи американска военна помощ за над 43 милиарда долара.

Същевременно кметът на Москва Сергей Собянин съобщи, че тази нощ руската противовъздушна отбрана е свалила два военни дрона, летящи към града. Единият -край Калуга, другият – край централния околовръстен път на руската столица. Наскоро дронове удариха сграда с правителствени офиси в Москва.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук