САЩ признаха за „огромен провал на разузнаването“ при изтеглянето от Афганистан

0

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън хвърли вината върху неговия предшественик, президента Доналд Тръмп, за смъртоносното и хаотично изтегляне на американските войски от Афганистан през 2021 г., което доведе до едни от най-мрачните моменти в президентството на Байдън, съобщи Асошиейтед прес.

Белият дом публикува резюме от 12 страници на резултатите от обсъждане и оценка на политиките на САЩ около приключването на най-дългата война на страната, като пое незначителна отговорност за собствените си действия и заяви, че Байдън е бил „силно ограничен“ от решенията на Тръмп, допълва АП.

Администрацията заяви, че подробните анализи, извършени от Държавния департамент и Пентагона, които бяха предадени днес на Конгреса, са строго класифицирани и няма да бъдат публикувани публично.

В публикуваните части от доклада за причините за хаотичното изтегляне от Афганистан администрацията на президента Джо Байдън признава, че е имало „огромен провал в разузнаването“, който не е позволил да се предвиди бързата победа на талибаните.

„Явно не сме се справили с разузнаването“, заяви пред репортери говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, след като все още секретният доклад беше изпратен на Конгреса.

Но „прекратяването на една война, на която и да е война, не е лесно начинание, със сигурност не и след 20 години“, каза той. „Това не означава, че не си е струвало да се направи – да се сложи край на войната в Афганистан.“

В разсекретеното резюме на прегледа Белият дом обвини условията, създадени от предшественика на президента Джо Байдън – Доналд Тръмп, за начина, по който планираното за 2021 г. изтегляне се превърна в разгром, завършил с отчаяна евакуация от летището в Кабул.

Но също така призна, че разузнавателните служби на САЩ не са успели да разберат силата на талибаните и слабостта на афганистанските правителствени сили, които западните държави години наред поддържаха.

В крайна сметка нищо „нямаше да промени траекторията“ на изтеглянето и „в крайна сметка президентът Байдън отказа да изпрати още едно поколение американци да се бият във война, която отдавна трябваше да е приключила за Съединените щати“, се казва в доклада, цитиран от АФП.

Изтеглянето, което приключи на 30 август 2021 г., шокира американците и съюзниците на САЩ, тъй като талибаните пометоха обучените от Запада афганистански сили в рамките на няколко седмици, отбелязва АФП.

В резюмето Белият дом обвинява сключената по-рано сделка между администрацията на Тръмп и талибаните, че е поставила бъдещото правителство на Байдън в невъзможна позиция.

„Заминаващата си администрация на Тръмп беше оставила на администрацията на Байдън дата за изтегляне, но не и план за нейното изпълнение. И след четири години на пренебрегване – а в някои случаи и на умишлено влошаване – ключови системи, офиси и функции на агенцията, които биха били необходими за безопасно и организирано оттегляне, бяха в окаяно състояние“, пише в документа.

„След повече от 20 години, повече от 2 трилиона долара и създаване на афганистанска армия от 300 000 войници, скоростта и лекотата, с която талибаните поеха контрола над Афганистан, предполага, че не е имало сценарий – освен постоянно и значително разширено военно присъствие на САЩ – който да промени траекторията“, се казва още в документа.

Кърби призна, че правителството на САЩ не е успяло да предвиди „колко бързо талибаните се придвижват из страната“.

„Не предвидихме колко бързо ще се огънат афганистанските национални сили за сигурност“, каза той. „Не мисля, че оценихме напълно степента на корупция, която беше в офицерските чинове в армията.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук