16.2 C
София
четвъртък, септември 21, 2023
НачалоНа фокусСАЩ са близо до решение да предоставят на Украйна ракети с голям...

САЩ са близо до решение да предоставят на Украйна ракети с голям обсег

Съединените щати са близо до решение да предоставят на Украйна ракети с голям обсег, оборудвани с касетъчни боеприпаси. Това са съобщили американски официални лица пред „Ройтерс“. В Киев президентът Володимир Зеленски предупреди, че войната на изтощение ще изисква напълно милитаризирана икономика.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ако войната на изтощение се проточи и подкрепата на съзниците отслабне, икономиката на Украйна ще трябва да бъде поставена на изяло военни основи. В интервю за „Икономист“ почти 19 месеца след началото на войната президентът обяви, че е „морално“ готов за такъв преход, но ще обсъди идеята с народа си, само ако слабостта в очите на западните съюзници се превърне в „тенденция“. Зеленски отбелязва още, че при една продължителна война страната ще загуби още хора, както на фронта, така и в резултат на емиграцията.

След като през последните месеци са се убедили в ефективността на бойното поле от касетъчните боеприпаси, американските власти обмислят да изпратят на Украйна ракети, заредени с такива, едните – с обсег над 300 км. В момента Украйна разполага със 155-милиметрови артилерийски оръдия с максимален обхват 28 км, които могат да изстрелват касетъчни боеприпаси с до 48 експлозива, отбелязва „Ройтерс“ и допълва, че ако Вашингтон официално вземе решение за предоставянето на тези ракети, те бързо ще бъдат изпратени на Киев.

Същевременно германският министър на отбраната Борис Писториус охлади надеждите на Киев, че Берлин ще започне да доставя автоматично на Украйна крилати ракети „Таурус“, ако Съединените щати започнат да я снабдяват с далекобойни тактически балистични ATACMS. „Таурус“ имат обсег от 500 километра и се изстрелват от многоцелеви изтребители.

Министрите на отбраната на Естония, Латвия и Германия подписаха споразумение, според което двете балтийски страни ще се сдобият съвместно с германски ракетни системи „Ирис-T“ със среден обсег срещу близо 1 милиард евро. Талин и Рига освен това влизат и в инициативата „Европейски небесен щит“, на която Берлин даде ход миналата година след руското нахлуване в Украйна. 19 са държавите, които участват в нея и които се ангажират да изградят общ щит от германски, американски и израелски ракети с малък, среден и голям обсег.

По-рано украинското военно разузнаване съобщи, че украинските сили са превзели сондажни платформи в близост до бреговете на Крим. Платформите бяха под руски контрол от 2015 година – малко след анексирането на Кримския полостров от Русия.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments