22.6 C
София
вторник, септември 27, 2022
НачалоНа фокусСАЩ с нов пакет от 450 милиона долара военна помощ за Украйна

САЩ с нов пакет от 450 милиона долара военна помощ за Украйна

Съединените щати изпращат нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 450 милиона долара. От Европейския съюз заявиха, че ще работят за засилване на военната подкрепа за Киев, както и за по-нататъшно финансово подпомагане на страната.
Джон Кърби –  координатор за стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност в Белия дом, каза, че в помощта са включени още четири системи за залпов огън „Хаймарс“, артилерийски снаряди и патрулни лодки. Украинската страна вече е получила четири ракетни установки, съобщи по-рано министърът на отбраната Олексий Резников. С новия транш общият размер на американската военна помощ за Украйна от началото на инвазията надхвърля 6 милиарда долара.
Междувременно в изявление на Европейския съвет бе отправен призив към Русия незабавно да спре атаките срещу селекостопански съоръжения на украинска територия, да прекрати отнемането на зърнени култури и да разблокира Черно море и по-специално пристанището в Одеса.
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подкрепя позицията за осигуряване на едновременен достъп до световните пазари на храни от Русия и Украйна. Това е изтъкнал официалният представител Стефан Дюжарик пред ТАСС. По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Гутериш се опитва първо да се споразумее за износа на украинско зърно, а след това на руско.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments