14.8 C
София
петък, юни 2, 2023
НачалоНа фокусСблъсъците в Судан продължават, примирието изтича днес

Сблъсъците в Судан продължават, примирието изтича днес

В суданската столица Хартум продължават сблъсъците, въпреки обявеното примирие, което трябва да приключи тази вечер.

Междувременно „Ал Джазира“ съобщи, че нова страна се намесва в конфликта в Судан – специалните полицейски части Централна резервна полиция, известни сред местното население като Абу Тайра.

През миналата година Съединените щати наложиха санкции срещу полицейските части заради прекомерно използване на сила по време на протестите след военния преврат в страната от есента на 2021.

„Ал Джазира“ цитира Силите за бърза подкрепа, според които разполагането на полицейското звено означава още един участник в конфликта и това вероятно ще предизвика още повече напрежение и несигурност в Хартум.

Сериозните сблъсъци в суданската столица продължиха, въпреки обявеното примирие, което трябва да приключи тази вечер. Съобщава се за стълкновения в центъра на града в близост до президентския дворец. По-рано от армията излязоха с информация за сблъсъци и операции срещу опонентите им в близките до столицата Хартум Бахри и  Омдурман. От Силите за бърза подкрепа пък обявиха, че са свалили военен самолет в последния град.

Евакуациите от страната също продължават. Организиран от американското правителство конвой пристигна в Порт Судан. Според Държавния департамент освен американски граждани с конвоя пътуват и местни служители, работещи за посолството на страната, както и граждани на партньорски и съюзнически държави, а целта е да стигнат до саудитския град Джеда. От саудитското външно министерство съобщиха, че близо 4900 души са пристигнали до момента в кралството. От министерството в Лондон от своя страна обявиха, че са извели почти 1900 души с общо 21 полета от вторник насам.

От Судан със самолет бяха евакуирани още двама българи с помощта на външното ни министерство. През последните дни от размирната африканска страна успешно бяха изведени 34-ма наши сънародници.

Днес се очаква да завърши и извеждането на евакуираните през Кипър. Страната е задействала всички механизми, с които разполага, за да им окаже хуманитарна, консулска и медицинска помощ, съобщиха от кипърското външно министерство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments