4.8 C
София
понеделник, ноември 8, 2021
НачалоУ насСБУ иска преструктуриране на учебната програма за седмиците, през които ще има...

СБУ иска преструктуриране на учебната програма за седмиците, през които ще има тестване

От днес започва разпределението на щадящите тестове из училищата. Тестването на учениците ще става само след декларирано съгласие на родителите. Те трябва да попълнят документа и да го предадат онлайн или лично в училището. Ако над 50% от родителите не са съгласни децата им да се тестват, то целият клас ще остане в онлайн обучение.

Председателят на СБУ Янка Такева смята, че родителите трябва да тестват децата си.

„Много родителски организации скочиха срещу нашето предложение, затова бе взето решението тестването да се извършва само в училище“, подчерта тя.

По нейните думи учителите ще бъдат затруднени да преподават едновременно онлайн и присъствено. Затова апелира да се помисли за преструктуриране на учебната програма за седмиците, през които ще има тестване.

От своя страна Ваня Кастрева, началник на РУО София, обясни, че не е разписано в заповедта родителите да тестват децата си вкъщи, a пробовземането може да стане само в училищна среда.

„Учителите със зелен сертификат няма да бъдат тествани, а тези без ще бъдат, според организация на училището. Здравните власти увериха, че няма риск болно дете да зарази учител, защото има достатъчно предпазни мерки“, каза още тя.

На този фон в Русе вече е проведено проучване за нагласите на родителите.

В СУ „Любен Каравелов“ има 11 паралелки от 1 до 4 клас.

Според директора Веселка Николаева първите резултати от допитванията показват, че 35% желаят да се тестват децата им. При втората анкета, която упоменава, че тестовете са щадящи, желаещите вече са 85%.

Според нея училището вече е провеждало хибридно обучение, но при този случай учениците онлайн само наблюдават, а не участват активно в часа.

Началникът на РУО – Русе Росица Георгиева, заяви, че се очаква днес да получат щадящите тестове. Счита, че процентът на родителите, които не желаят децата им да бъдат тествани, ще бъде нисък.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments