14.7 C
София
вторник, септември 27, 2022
НачалоЗдравословноСветовен ден на безвъзмездния и доброволен кръводарител

Световен ден на безвъзмездния и доброволен кръводарител

Диана Димитрова: Когато дадеш, се чувстваш прероден. Чувстваш се герой и си герой! Защото някъде, някой ще живее благодарение на теб! … Но дори и да не си кръводарител, има десетки начини, чрез които можеш да помогнеш на каузата КРЪВОДАРЯВАНЕ

‍Диана Димитрова е на 39, майка на три деца. Една млада жена, върнала се да живее в родния Елин Пелин, след години, прекарани отвъд океана. Редовен кръводарител, с неутихваща вяра в доброто – в онова истинско добро, което е нужно на всички ни.

Вече 5 години тя редовно организира кръводарителски кампании в своя град и околността. Тази година е сред многократните кръводарители, отличени от Националния център по трансфузионна хематология и Българския червен кръст за своя специален принос за кръводаряването през 2020-та.

За кръводаряването и личния си опит с него, за изборите, които правим, за да се чувстваме и живеем по-добре, помагайки, Диана споделя своите мотиви да бъде дългогодишен кръводарител.

Кога за пръв път дарихте кръв и коя беше причината да го направите?

Д.Д. : За първи път дарих на 18 години. Няма да забравя – на една Цветница. Хубаво, цветно, примряла от страх. Мобилната лаборатория беше на храм-паметника „Св. Александър Невски“ и се престраших. Причината е… добрият пример. Баща ми е редовен кръводарител. Той има сребърен медал по кръводаряване. Първото даване на кръв не се забравя. Бях изключително уплашена, но бях сигурна, че искам да го направя, просто защото следвах добрия пример на татко. Хубаво е да следваме добрите примери и кръводаряването е нещо, за което трябва да работим всички.

Какво Ви кара да продължавате да бъдете кръводарител?

Д.Д. : Винаги има нужда от кръв. Реално погледнато никога не знаеш дали утре твой близък, роднина, няма да има нужда. Кръвта няма цвят за избори. Няма значение от кои си, кого следваш, от кой отбор си. Всички сме равни, когато имаш нужда от помощ. Децата тръгват по примера на родителите си. Ако твоето дете вижда, че четеш книга, то ще чете книга и трябва да осъзнаем, че независимо какво говорим и пишем, примерът е най-важен. Ние не трябва да възпитаваме децата си, трябва да възпитаваме себе си. Възпитаваш на вършене на добро, не защото така трябва, а защото е правилно. Ние, хората, сме общност и трябва да се грижим един за друг.

Колко често дарявате кръв?

Д.Д. : Дарявам два пъти годишно. Това ми е минимумът. Но реално всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, може да стане дарител. Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4.

Мислите ли, че помагате, когато дарявате кръв и на кого?

Д.Д. : Разбира се, че това помага. Помага на онези, които нямат избор. Помага на недосените, на онези, които лежат на операционната маса и животът им зависи от това.

Защо е важно да се дарява кръв?

Д.Д. : Защото сме хора и трябва да помагаме един на друг. Ако има достатъчно редовни кръводарители, ще отпадне нуждата да се изнудва, да се плаща за живот. Това за мен е една от най-грозните постъпки. Съществуването на дилърите на кръв за мен е едно от най-жестоките неща, на които съм ставала свидетел.

А когато дадеш, се чувстваш прероден. Чувстваш се герой и си герой! Защото някъде, някой ще живее благодарение на теб.

Изпитвали ли сте някога здравословно неразположение от това, че сте дарили кръв?

Д.Д. : Не! Никога.

Бихте ли посъветвали своите близки да станат кръводарители?

Д.Д. : Разбира се. Повтарям като мантра колко полезно е кръводаряването за всички ни, защото утре самите ние можем да имаме нужда от пълна банка кръв. Знаете ли кой е човекът със „златната кръв“, спасил над два милиона живота? Никога не знаем кой ще бъде следващият Джеймс Харисън и какво ще „открием“ с неговата кръв.

Какво ще кажете на хората, които не желаят да даряват кръв?

Д.Д. : Това е въпрос на личен избор. На лично усещане и нужда, ако щете. Но дори и да не си кръводарител, има десетки начини, чрез които можеш да помогнеш на каузата КРЪВОДАРЯВАНЕ. Не сме никои, че да съдим.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments