1.2 C
София
събота, февруари 4, 2023
НачалоУ насСветовната банка за България: Основният проблем остава бедността

Световната банка за България: Основният проблем остава бедността

Основният проблем остава бедността в България. Брутният вътрешен продукт на България е на 55% от средния за ЕС, а има и много неравенства в обществото. В България няма почва за образуването на хиперинфлация. Това каза пред БНТ постоянният представител на Световната банка (СБ) у нас Фабрицио Дзарконе.

Въпреки всички кризи и инфлацията, икономиката ни ще отбележи ръст от почти 4% тази година прогнозира Световната банка.

По думите му страната ни си е написала добре домашното, подготвяйки се да влезе в еврозоната.

Според Фабрицио Дзарконе фактическото влизане на България в еврозоната не би предизвикало сътресения, защото валутният борд е свършил работата си. Притесненията от инфлацията в еврозоната, обаче, остават.

„За момента няма знак за особено тревожни процеси, но трябва да сме подготвени“, изтъкна представителят на Световната банка у нас.

„Това, което България може да направи в дългосрочен план, за да подобри финансовата си стабилност, е да вземе мерки за превръщането си в енергийно независима държава. Това ще предотврати рязкото поскъпване на газа, допълни Дзарконе. – В рамките на сегашната криза, правителството би могло да насочи допълнителна помощ към най-уязвимите и маргинализирани хора у нас, както и към бизнеса.“

Според него в Бюджет 2022 е добре да се заложат устойчиви публични инвестиции, които да създават работни места.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments