24.8 C
София
петък, юни 9, 2023
НачалоНа фокусСветовни агенции: Очертават се трудни преговори в България, избирателите са уморени

Световни агенции: Очертават се трудни преговори в България, избирателите са уморени

България изглежда се запътва към дълги и трудни коалиционни преговори, след като петите парламентарни избори за две години отново не доведоха до ясен победител, отбелязва Ройтерс.

Българските избиратели са уморени от неспособността на политиците да загърбят своите различия и да си сътрудничат за съставяне на правителство, което може да се справи с ценовата криза и да изкорени корупцията. Анализатори и гласоподаватели се тревожат, че изходът от вчерашните избори може да доведе до ново гласуване по-късно тази година, коментира агенцията.

Временен експертен кабинет или нови предсрочни избори остават най-вероятните варианти след гласуването, каза Андрюс Турса от консултантската форма „Тенео“, цитиран от Ройтерс.

Продължителната политическа безизходица, предизвикана главно от лична неприязън между лидерите на двата основни политически блока – този начело с десноцентристката партия ГЕРБ на Бойко Борисов и прозападните реформатори, оглавявани от формацията „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков, принуди страната да отложи набелязаната дата за приемане на еврото, а също така предстои да бъде одобрен законопроект за бюджета за 2023 г. Несигурността освен това пречи на способността на България да усвои финансиране от ЕС за възстановяване от пандемията, отбелязва Ройтерс.

„В крайна сметка трябва да бъде съставено правителство, защото ходим на избори от две години. Държавните финанси се изразходват за финансиране на тези избори, но те можеха да се използват за напълно различни цели“, заяви финансовият брокер Шишман Шишманов, цитиран от агенцията.

Според някои избиратели Борисов може да помогне за възстановяване на определена стабилност в страната в момент на растяща инфлация и геополитически тревоги във връзка с войната в Украйна. Но „Продължаваме промяната“ (ПП) и нейните съюзници от „Демократична България“ (ДБ) засега отказват коалиция с ГЕРБ. Турса смята, че ГЕРБ и ПП/ДБ могат да подкрепят експертно правителство, защото приемат необходимостта от одобряване на бюджет за 2023 г., реформи, изисквани за достъп до финансирането на ЕС за възстановяване от пандемията, и стъпки за подготвяне на България за присъединяване към еврозоната, посочва Ройтерс.

Асошиейтед прес отбелязва, че Борисов изглежда ще се сблъска със сериозни трудности, за да състави управляваща коалиция, въпреки че неговата партия ГЕРБ, както показват резултатите след преброяване на почти всички гласове, печели изборите, с малка разлика пред прозападния реформаторски блок начело с „Продължаваме промяната“.

Политически анализатори прогнозират, че изборите, чиито резултати не се различават особено от тези на предишните четири гласувания през последните две години, ще бъдат последвани от трудни коалиционни преговори, а не се изключват и нови избори, посочва агенцията.

Тя цитира Ружа Смилова, програмен директор в Центъра за либерални стратегии в София, според която двете водещи политически групи имат различни виждания за бъдещето на България като част от западния съюз, макар че споделят еднакви стратегически външнополитически цели. По нейно мнение положението допълнително се усложнява от „евроскептицизма“, който отдалечава страната от евроатлантическата ориентация и я тласка повече на изток.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments