16.2 C
София
четвъртък, септември 21, 2023
НачалоНа фокусСветовни лидери се събират на 8 и 9 юни в столицата на...

Световни лидери се събират на 8 и 9 юни в столицата на Казахстан за провеждането на „Международен форум Астана“

Първият „Международен форум Астана“ ще се проведе на 8 и 9 юни 2023 г. в столицата на Казахстан, а тазгодишната му тема е „Преодоляване на предизвикателствата чрез диалог: по пътя на сътрудничеството, развитието и напредъка“. Събитието е наследник на „Икономически форум Астана“, чието последно издание беше проведено през 2019 г., преди началото на пандемията от КОВИД-19.

Събитието ще бъде председателствано от президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев и има за цел да обедини усилията на световната общност в търсене на консолидирани отговори на безпрецедентните предизвикателства, свързани с нарастващото геополитическо напрежение и кардиналната трансформация на традиционните модели на междудържавното сътрудничество.

Сред участниците в „Международния форум Астана“ ще бъдат управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, генералният директор на Световната търговска организация (СТО) д-р Нгози Оконджо-Ивеала, генералният секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Хелга Шмид, президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Одил Рено-Басо, генералният секретар на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) Чжан Мин, емирът на Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, президентът на Киргизстан Садър Жапаров. Сред поканените са и еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски и президентът на Азиатската банка за развитие (АБР) , Масацугу Асакава. Очаква се броят на чуждестранните делегати да бъде около 300.

Международният форум в Астана приканва всички заинтересовани страни да се включат в по-тесен диалог и да работят заедно за постигане на ясни и ефективни решения на глобалните проблеми в четири ключови области, като външна политика и международна сигурност, международно развитие и устойчивост, енергетика и изменение на климата, икономика и финанси. Изброените области формират основата на амбициозна програма, която включва повече от 40 панелни сесии, неформални дискусии и други събития.

Стратегически партньори на форума са ООН и СиЕнЕн (CNN). ООН подкрепя събитието, като осигурява лектори на високо ниво и координира участието на няколко свои агенции.

Форумът, организиран от правителството на Казахстан, ще се проведе в конгресния център (EXPO) – емблематичния изложбен комплекс на страната.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments