16.8 C
София
събота, април 1, 2023
НачалоПо светаСветовното изложение за мобилни технологии в Барселона: От отделни устройства до паралелни...

Световното изложение за мобилни технологии в Барселона: От отделни устройства до паралелни светове

Световният салон за мобилни технологии и индустрия (MWC Barcelona), една от големите телекомуникационни изложения, е възможност за производители и изложители да представят многобройни устройства и иновации. От вечния клонинг до свързания екзоскелет, Франс прес представя пет значителни новости на тазгодишното издание.

Летящо такси 

Разработено от корейския телефонен гигант „Ес Кей телеком“ (SK Telecom) съвместно с калифорнийския стартъп „Джоби авиейшън“ (Joby Aviation), летящото такси УАМ (UAM) ще позволи, според създателите си, да „се съкрати времето за придвижване“ в задръстените градове, като се избягват тапите.

Нещо средно между хеликоптер и дрон, този апарат разполага с шест електрически двигатели, които позволяват вертикални кацания и излитания. Той може да транспортира до 4 души заедно с пилота с максимална скорост от 320 километра в час.

Според „Ес Кей телеком“, който предлага на Салона виртуален полет в небето над Сеул на борда на прототип на УАМ чрез свързани слушалки, тази услуга може да стартира през 2025 г. в Южна Корея, където вече се тества.

Клонинг за вечността

Да се достигне вечен живот чрез дигитален двойник: това е обещанието, направено от японската компания „Алт инк“ (Alt Ink) чрез проекта Личен изкуствен интелект – виртуален клонинг, позволяващ на всеки човек да „запише живота си“ и да го „предаде на семейството и потомците си“.

За тази цел се събират три вида информация: изображение на лицето чрез снимки и видео, гласа му чрез аудио записи и личните му вкусове чрез интернет публикациите му. Това позволява на клонинга да „мисли“ като реалния си двойник , според създателите му.

Чрез дигиталния клонинг „потомците ви могат продължат да говорят и взаимодействат с вас дори след смъртта ви“, заяви Мемори Ямaто, търговски директор в „Алт инк“. Той уверява, че информацията на потребителите е криптирана и съответно конфиденциална.

Свързан екзоскелет 

Тестван в продължение на няколко години от каталунска компания, която възнамерява да го пусне на европейския пазар през юни, екзоскелетът „Ейбъл хюман моушън“ (Able Human Motion) позволява на хората с увреждане на гръбначния мозък да станат от инвалидната количка и отново да  се движат.

Апаратът, който се поставя на краката на пациента, е изработен от въглеродни влакна и така се ограничава тежестта му до 10 килограма. Той използва сензори, за да определи движенията, които пациентът иска да направи подобно на инерционните навигационни системи.

Според създателите параметрите за вървене, като размера на крачката, могат да бъдат приспособени според индивидуалните нужди благодарение на „мобилно приложение“. Апаратът може да бъде използван и при хора, страдащи от болестта на Паркинсон.

Робот срещу самота

С хуманоидна форма роботът Ен Ейч Оу Ей – NHOA (съкращение от „никога не си сам вкъщи“) има мисия да облекчи самотата на възрастни хора, живеещи без близки у дома си, според Каталунския технологичен център „Еурекат“ (Eurecat), който го е разработил с консорциум от компании.

Този оранжево-бял робот с височина 1,60 може да бъде управляван чрез сензорен екран, а за някои действия и с гласна команда. Той може да общува по „социално интелигентен начин“ с потребителя си, уверява каталунският център.

Според Давид Мари, директор на здравното подразделение в този частен център за проучвания, целта не е да се заменят човешките взаимоотношения, а да се „очовечат“ приложенията и свързаните обекти, използвани от възрастните хора, живеещи сами.

Идентификация на кучета

Как да намерите домашния ви любимец, ако избяга? Приложението „Петнау“ (Petnow), представено като алтернатива на подкожните електронни чипове и на нашийниците, позволява да идентифицирате кучето си и при необходимост да откриете следите му, сканирайки муцуната му.

„Носовият отпечатък на всяко куче е толкова уникален, колкото и „човешкия дигитален отпечатък“ и „представлява надеждно средство за разпознаване на кучета“, подчертава „Петнау“, корейски стартъп, разработил този инструмент.

Според „Петнау“, който работи и върху подобна услуга и за котки, базирана върху лицево разпознаване, собствениците просто съобщават онлайн, когато изчезне домашният им любимец, надявайки се да бъдат предупредени, ако някой го идентифицира.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments