Светът не се върти около Северна Македония

0

 

Коментар на Деница Гацинска 

Колкото и да им се иска на македонците, светът не се върти около тях, за да се занимаваме ежедневно с драмите им. Браво на българските политици, че най-накрая се обединиха около позиция в защита на националните ни интереси. За пръв път има единомислие между премиер, президент и опозиция. Решението за отлагане на началото на преговорите на Република Северна Македония с Европейския съюз е правилно. Но то не може да бъде определено като успех, защото успех е, ако сме постигнали целта преговорите да започнат, но за това, както в танца, са нужни две страни.
Северна Македония има статут на държава кандидат за членство в ЕС от 2005 г. Дълго време обаче преговорите с нея не можеха да започнат заради спора с Гърция за името, който беше решен с Преспанския договор от 2018 г. След като изглади противоречията с Гърция, в Скопие се надяваха да получават зелена светлина за членство в ЕС. Те дори смениха името на държавата си от Македония на Северна Македония. Изненадващо миналата година македонците получиха червен картон от френския президент Макрон, който блокира преговорите на ЕС със Северна Македония и Албания.
В момента Зоран Заев и Никола Димитров от сутрин до вечер се занимават да коментират България, но странно защо преди година не бяха така упорити в критиките и пропагандата срещу Франция и Макрон, който ги спря за ЕС. Вместо да се държат като възрастни хора, както призова самият Никола Димитров, македонските политици се жалват колко много ги боляло от позицията на България, как сме били длъжни първи да им помогнем. Обаче в политиката никой на никого нищо не дължи. България достатъчно помогна на Северна Македония в преговорите по Преспанския договор с Гърция. Европейската интеграция на Западните Балкани е стратегически важна за България и това сме го доказали, когато по време на българското председателство наложихме това като ключов приоритет за ЕС.
Северна Македония и Никола Димитров да не затръшват врати и да напускат демонстративно срещи, защото утре ще дойдат да почукат на българската врата с молба и ще чакат подкрепа. Северна Македония има полза от членството в ЕС, а както знаем от вечните преговори на ЕС с друга наша съседка- Турция, ЕС може дълго да чака и да отлага.
Темата за европейската интеграция на Северна Македония измести дори коронавируса, както в родните медии, така и в македонските. В последно време има повече коментари в Скопие за България, отколкото за COVID-19. Докато светът се бори с пандемията, ние затъваме в безсмислени и неконструктивни спорове.

Сн. Pixabay

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук