4.7 C
София
вторник, декември 6, 2022
НачалоНа фокусСГС остави без разглеждане исканията за одобрение на обиските на Борисов, Горанов...

СГС остави без разглеждане исканията за одобрение на обиските на Борисов, Горанов и Арнаудова

Софийският градски съд остави без разглеждане внесените от Софийската градска прокуратура искания за съдебна санкция по извършените действия по претърсване и изземване от адреси, свързани с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, пиарът Севдалина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов, съобщиха от пресцентъра на съда.

В досъдебното производство прокурорът е единственият орган по ръководството на разследването, поради което констатацията му за незаконосъобразност на конкретни действия, извършени от разследващия орган, е в рамките на неговата компетентност и не се нуждае от съдебно одобрение. Доколкото в настоящото производство прокурорът изначално приема, че извършените действия са опорочени, искането му е недопустимо, пише в определението си съдия Вера Чочкова.

От съда допълват, че в исканията, представени от прокуратурата, изрично се твърди, че действията, за които според прокурора следва да се упражни съдебен контрол, са незаконосъобразни, защото са извършени при липса на неотложност и от некомпетентен разследващ орган.

Претърсванията и изземванията бяха проведени при действия на МВР на 17 март, когато за 24 часа в ареста бяха задържани, а на следващия ден освободени – Борисов, Горанов и Арнаудова по повод образувано полицейско досъдебно производство, припомня БТА.

На пресконференция на 18 март прокуратурата заяви, че действията по разследването са опорочени и не са извършени от компетентен орган, трябвало е да се извършат от следовател, тъй като става дума за две лица – членове на Министерски съвет към момента на извършване на евентуални престъпления.

От градската прокуратурата съобщиха още, че наблюдаващите прокурори са преценили, че доказателствата по образуваното досъдебно производство към този момент не са достатъчни, за да се изведе обосновано предположение, че който и да е от тримата арестувани е извършил престъпление.

Производството е било образувано от МВР с разпит като свидетел на премиера Кирил Петков. Разпитани са били и други хора, сред които и свързани с бизнесмена Васил Божков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments