16.8 C
София
четвъртък, юни 8, 2023
НачалоНа фокусСеверна Македония ще отбележи националния си празник под мотото „Илинден – нашата...

Северна Македония ще отбележи националния си празник под мотото „Илинден – нашата сила за бъдещето“

Под мотото „Илинден – нашата сила за бъдещето“ ще бъде отбелязан тази година в Република Северна Македония 2 август – Денят на Републиката.

„Честването на деня, в който се навършват 119 години от началото на Илинденското въстание, провъзгласяването на Крушевската република и Денят на провеждането на първото заседание на Антифашисткото събрание на народното освобождение на Македония (АСНОМ) преди 78 години, започва от днес, когато в Крушево започва отбелязването на „Десет дни на Крушевската република“, съобщиха от правителствената пресслужба. В Крушево ще присъства премиерът Димитър Ковачевски.

Представители на правителството на Северна Македония ще участват и във всички събития от програмата за отбелязване на държавния празник Денят на Републиката – Илинден.

На самия 2 август в Скопие делегация, водена от президента Стево Пендаровски, ще поднесе цветя на гробовете на бившите президенти Киро Глигоров и Борис Трайковски, на ген. Михайло Апостолски, както и пред паметника на загиналите борци от Национално-освободителните борби на градските гробища „Бутел“.

Цветя ще бъдат поднесени и на паметника на АСНОП в парка „Жена Борец“ в Скопие, на паметниците на Никола Карев и Методи Андонов-Ченто, а слово Пендаровски ще произнесе във вила „Водно“.

Пендаровски ще води и държавно-църковната делегация на посещение в манастира „Св. Прохор Пчински“, където на 2 август 1944 г. се провежда първото заседание на Антифашисткото събрание на народното освобождение на Македония (АСНОМ).

Пред Мемориалния център на АСНОМ в Пелинце ще бъде председателят на Парламента Талат Джафери, а премиерът Димитър Ковачевски ще отдаде почит на гроба на Никола Карев и на паметника Мечкин камен, където ще изнесе и слово.

Тържествената програма за отбелязване на Деня на Републиката тази година включва и традиционното честване на Илинден в Смилево.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments