14.8 C
София
петък, юни 17, 2022
НачалоНа фокусСергей Лавров пред Би Би Си: Русия не се срамува

Сергей Лавров пред Би Би Си: Русия не се срамува

Русия е с неопетнена репутация и не се срамува, заяви руският външен министър пред кореспондента на Би Би Си в Москва.

Откакато Русия нахлу в Украйна на 24 февруари външният министър Сергей Лавров не е давал много интервюта. В интервюто за Би Би Си той повтори официалната линия на Кремъл, че в Украйна има нацисти и целта е „денацифициране“ на страната.

Пред Стивън Розебрерг Лавров заяви, че Русия не е нахлула в Украйна, а е обявила специална военна операция, защото е нямало друг начин, по който да обясни на Запада, че вкарването на Украйна в НАТО е престъпен акт.

На въпрос на журналиста дали смята за „денацифициране“ случилото се в село Яхидне, където 360 обитатели, 74 от които деца и 5 инвалиди, са били принудени от руснаците да стоят в сутерена на местното училище 28 дни без вода и тоалетни и 10 от по-възрастните са починали, Лавров отговори: „Много е жалко, че чужди дипломати, включително от Агенцията за човешките права на ООН, генералния секретар на световната организация и други представители са поставени под натиск от Запада и много често са използвани да преувеличават фалшивите новини на Запада“.

По въпроса за силно влошените британско-руски отношения, руският външен министър каза, че не вижда много възможности за подобрение, защото Борис Джонсън и Лиз Тръс открито са заявили, че трябва да победят Русия и да я поставят на колене. „Хайде, направете го!“, допълни Лавров.

Сн. Бгнес

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments