11.8 C
София
неделя, октомври 1, 2023
НачалоУ насСергей Станишев: България трябва да настоява за отсрочка на ембаргото върху руския...

Сергей Станишев: България трябва да настоява за отсрочка на ембаргото върху руския петрол

„Путин отвори кутията на Пандора и това е неговата историческа отговорност. … Всеки ден война създава кървава бразда и тя ще се помни поколения. Вече има и десетки хиляди загинали, което влошава шансовете за мир, но винаги трябва да се търсят шансове за политическо урегулиране“.

Това каза пред БНР бившият премиер Сергей Станишев, евродепутат, председател на ПЕС и бивш лидер на БСП.

И двете страни в конфликта в Украйна се отказаха от търсене на политическо решение, което е неоправдано. … Западът продължава да помпа украинската армия с оръжие, което е политика от 2014 г. насам, сега се засилва. Руската страна търси реванш и военен успех, за да седне на масата на преговорите. Много по-разумно би било, ако в края на миналата година бяха положени усилия за намиране на някакъв стратегически компромис“, коментира той и добави, че ЕС трябва да положи усилия за намиране на мостове за диалог за спиране на военните действия.

Станишев коментира санкциите на ЕС срещу Русия:

„Те трябва да бъдат много ясно премерени като икономическо въздействие. Те целят да накажат агресора в тази война, а не да се окаже, че те ще сринат европейските икономики. … Транзитът на руски газ през Украйна не е спирал – бомбите си падат, газът си тече, вероятно украинската страна си получава таксите за транзит. Има много странни неща в тази война, които са наред с другите неща, които виждаме“.

България трябва да настоява за отсрочка на предлаганото от ЕК ембарго върху руския петрол, заяви Станишев и уточни, че подкрепя заявената за това позиция на правителството.

По отношение на газа нещата са доста тревожни като действия на българското правителство„, подчерта бившият премиер (2005-2009 г.).

Според него кабинетът „Петков“ трябва да предложи „мощни социални мерки“ в подкрепа на гражданите заради високите цени на стоки и горива:

„Единственото основание на БСП да бъде в тази коалиция е социалната защита, но това не е много отчетливо видимо като поведение на социалното министерство“.

„Това, което видяхме в парламента (НС даде мандат на правителството да предприеме мерки за оказване на помощ на Украйна – хуманитарна, финансова и военно-техническа – б.р.), е театрален ритуал, в който всяка политическа партия си взе някакъв дивидент. Управляващата коалиция се спаси, давайки шанс на БСП да каже, че ще оказваме помощ, но няма да пращаме оръжие. ГЕРБ си изигра ролята, че са най-атлантици. … Правим една работа, която много трудно ще стане, но по-скоро носи демонстративен характер„, коментира още Станишев.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments