7.1 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоПо светаСеул предложи решение на спора с Токио за принудителния труд през колониалното...

Сеул предложи решение на спора с Токио за принудителния труд през колониалното управление на Корейския полуостров

Южнокорейското правителство днес официално обяви предложение за решение на дългогодишния спор с Япония относно принудителния труд през колониалния период, съобщиха местни медии, цитирани от световните агенции.

Южнокорейският външен министър Пак Джин предложи компенсиране на 15 корейци, спечелили в съдебни дела срещу две японски фирми, обвинени, че са ги мобилизирали за принудителен труд по време на Втората световна война. Тези ищци ще бъдат обезщетени чрез обществена фондация, подкрепена от правителството в Сеул, а не чрез заплащане от отговорните фирми, съобщи агенция Йонхап.

През октомври 2018 г. южнокорейският Върховен съд нареди на японските компании „Мицубиши хеви индъстрис“ и „Нипон стийл“ да обезщетят южнокорейски жертви на принудителен труд по време на японската колонизация на Корейския полуостров през 1910-1945 г. Стойността на обезщетенията възлиза общо на около 3 милиона долара.

Смята се, че през колониалното управление на Япония в Корея и особено през Втората световна война японски фирми са принуждавали стотици хиляди корейци да работят без заплащане в тежки и опасни условия.

Токио настоява, че въпросът с компенсациите е бил уреден веднъж завинаги с договора за нормализиране на отношенията през 1965 г., според който Япония изплаща на Южна Корея компенсации за колониалната окупация и дипломатическите отношения между двете страни са възстановени.

Въпросът за компенсациите за принудителния труд обтяга отношенията между Южна Корея и Япония от много години.

Предложената схема предвижда Фондация за жертвите на принудителната мобилизация, свързана с южнокорейското вътрешно министерство, да плати на ищците по делото във Върховния съд, а не японските компании.

Средствата ще бъдат събрани от „доброволни“ дарения от частния сектор, съобщи Йонхап. Според южнокорейски медии парите се очаква да бъдат дадени от компании, които са се облагодетелствали от договора от 1965 г. Очаква се ПОСКО и други южнокорейски компании, които са се възползваха в голяма степен от възстановяването на отношенията с Япония, да играят активна роля във фонда. Южнокорейските медии обаче признават, че отговорните японски компании може изобщо да не участват в инициативата.

Според предложената схема и други ищци по висящи дела ще бъдат обезщетени чрез тази фондация, създадена през 2014 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments