20.7 C
София
сряда, юни 7, 2023
НачалоНа фокусСимеон Дянков: България няма да може да влезе в Еврозоната през януари...

Симеон Дянков: България няма да може да влезе в Еврозоната през януари 2024 г.

Трябва да влезем в Еврозоната, но това вече няма как да стане, защото правителството закъсня с някои от правните промени, които са необходими. А и нашата инфлация е над тази от Маастрихтските условия. Януари 2024 г. България няма да може да влезе в Еврозоната. Да се надяваме, че можем да влезем по-късно през 2024 или в началото на 2025 година”. Това заяви в ефира на NOVA бившият финансов министър Симеон Дянков в отговор на въпрос трябва ли страна ни да влезе в Еврозоната на 1 януари 2024 година.

По думите му инфлацията у нас е над средната за ЕС. „За съжаление ние няма да влезем през януари 2024 година. Трябва да сме реалисти”, подчерта той. И допълни: „А това е добре за нас, защото автоматично означава, че лихвите по кредитите, и за домакинствата, и за бизнеса – ще се намалят”.

Той коментира и исканото увеличение на парното от топлофикациите. „Възможно и напълно вероятно е рекордно повишение на цените на топлата вода и парното. Това е резултат от мораториума, който според мен беше напълно грешен. Сега се получава така, ч епросто се забави процеса. И когато инфлацията в други държави започва да намалява малко – в България обратно – този процес ще увеличава инфлацията и в следващите месеци”.

Симеон Дянков коментира и минималната работна заплата и пенсиите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments