22.3 C
София
четвъртък, септември 21, 2023
НачалоНа фокусСимеон Дянков: Може октомври-ноември да влезем в Шенген

Симеон Дянков: Може октомври-ноември да влезем в Шенген

Преди няколко месеца казах, че това (ПП- Демократична България и Герб) е най-стабилната възможност за кабинет и се радвам, че сега се случва. Ще бъде трудно е и за самите партии. Това каза бившият министър на финансите Симеон Дянков пред Би Ти Ви.

По думите му коалицията на трите партии е най-стабилната и е политически успех, че има такъв кабинет.

„Има много сили, които не искат да има редовен кабинет. Внезапната жар да се взимат имунитети има за цел да се сплашват политици. Има политически сили, които не искат влизане в Шенген и еврозоната – „Възраждане“ и части от БСП. В България е имало една част от бизнеса, показахте и братя Галеви, който е израснал по начини, по които в една европейска икономика няма как да се правят пари. Затова нито им харесва Шенген, нито еврозоната“, каза още Дянков, като според него редовното правителство трябва да работи в две основни важни теми – влизането в Шенген и Еврозоната.

По думите му Денков и Мария Габриел ще работят заедно добре, но ключовата фигура в парламента е в Христо Иванов. „За мен ключовата фигура не е в кабинета, а е в парламента – това е Христо Иванов. За мен ключът за успеха на кабинета и колко месеца той ще работи е в Христо Иванов. Този кабинет може да издържи известно време, ако покаже успехи в постигането на Шенген, съдебна реформа, еврозона и бюджет. По тези теми Христо Иванов, Атанас Славов, Надежда Йорданова, Георги Ганев и Мартин Димитров са основните експерти. Работата ще е в парламента, а не в правителството“, посочи Дянков.

„Тази година съмнявам се, че може да влезем в Еврозоната. Може октомври-ноември да влезем в Шенген“, коментира още Дянков.

„Удължаването на бюджета не е проблем. Спекулира се, че ще спре плащането на пенсиите – това не е така, има достатъчно пари. Поне до септември нещата ще са нормални. След това трябва да има бюджет, а и за следващата година“, обясни бившият финансов министър.

Въпреки това е на мнение, че инфлацията у нас е голяма, като същото важи и за дефицита. Също така страната ни в поредни години не покрива критериите за еврозоната.

„Абсолютно невъзможно е при 4% дефицит да се влезе в еврозоната. Ако имаше слабости в това служебно правителство, те бяха при вицепремиера Атанас Пеканов. Не успя да се справи с Плана за възстановяване. Трябва да сме под дефицит 3% и с по-ниска инфлация. Това се изпусна по време на предишния редовен кабинет, когато Асен Василев беше финансов министър. Тази път дано си е научил урока. Смятам, че е“, подчерта Симеон Дянков и уточни, че с лични разговори и компромиси не се влиза в еврозоната.

„В първия кабинет Асен Василев се справи слабо като финансов министър, но смятам, че е израснал много. Трябва да говори с хората в парламента. В Министерството на финансите има много отлични хора. Да работи с тях и да не прави чистки, защото това са хората, които ще ни вкарат в еврозоната“, обясни Дянков.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments