Синдикатите отбелязват 1 май с шествие, концерт и блокада на Орлов мост

0

КНСБ и Конфедерация на труда „Подкрепа“ ще отбележат с поредица от различни събития Деня на труда и международната работническа солидарност. Сред тях е блокада на ключово кръстовище, шествие и концерт в столицата. По този начин синдикатите ще отправят послания за по-високи доходи, безопасни и здравословни условия на труд, както и за справедлив енергиен преход.

КНСБ ще проведе  акция под наслов „За правото на сдружаване и достойни заплати!“. Ще бъде блокирано за кратко движението в центъра на столицата в района на Орлов мост от 10 часа. След това на входа на Борисовата градина ще се проведе синдикален хепънинг, на който желаещите могат да разговарят с експертите на конфедерацията и да получат материали с исканията ѝ. За 11 часа е насрочено шествие на Конфедерация на труда „Подкрепа“ от площад „Света Неделя“ в София до музея „Земята и хората“, където от 12,30 до 22 часа ще се проведе традиционният концерт „Рок за труда“, който Конфедерацията организира от 2017-а година насам с прекъсване заради пандемията. Ше участват ВалдиТотев, Милена, Атлас, Спринт, Васко Кръпката и Подуене блус бенд и други изпълнители. Вицепрезидентът на „Подкрепа“ Иоанис Партениотис коментира:

„Имахме куража да си върнем празника от отделни политически формации, които го бяха обсебили“.

Шествието ще премине по булевард „Витоша“ и ще бъде предвождано от детски духов оркестър от 1-ва Английска гимназия заедно с мажоретния състав.

Партениотис подчерта, че с проявите синдикалистите ще издигнат своя глас „за по-добър живот в България, защото българите в последните 3 години вследствие на многото кризи, които ни заобикалят, значително обедняха. Ще настояваме за по-високи доходи. България е енергиен център на Балканите и по-никакъв начин не искаме да загубим това енергийно сърце на българската икономика“.

Сред другите искания е приемането на ново адекватно на днешните реалности законодателство, регламентиращо провеждането стачки, митинги и шествия.

Началото на празнуването на 1 май е през 1886 г. , когато е обявена обща стачка във всички американски щати, защото работниците нямат почти никакви права, работят до 16 часа на ден при много лоши условия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук