Синът на Боб Марли представя последния си албум на джаз фестивала в Боровец

0

Синът на Боб Марли – Джулиан, представя последния си албум на джаз фестивала в Боровец тази вечер. Музикалният проект е озаглавен „As I am“ и се състои от 17 песни, сред които „Are You The One“, „Hey Jack“, „Broken Sail“, „Chalice Load“ и др.

„Издадохме „As I am“ и започна пандемията, затова не сме правили все още нищо с него. Сега имаме възможност да го припомним на публиката“, каза Марли пред БТА. В сетлиста за концерта му на джаз фестивала са включени и песни на баща му.

Това е второ посещение на Джулиан Марли в България. „Дойдохме отново, защото бяхме поканени. Хубаво е, че имаме топло посрещане. Първият път, когато бях в България, беше хубаво. Беше преди много години. Сега сме на различно място в България и е много красиво тук, около ски курорта“, каза музикантът пред медии, часове преди да се качи на сцената на фестивала.

Джулиан Марли е роден през 1975 г. в Лондон, като прекарва детството си между Англия и Ямайка. „Добре е човек да познава корените си, за да знае каква е културата му. Но когато пътуваш по света, виждаш, че навсякъде е хубаво. Навсякъде хората са добри. Защото си у дома – Земята е нашият дом“, казва той.

Марли започва да свири на инструменти като бас, барабани, китара и клавишни инструменти още от ранна детска възраст. На пет години записва първото си демо. Има четири издадени албума. За третия от тях – „Awake“, получава номинация за „Грами“ в категорията за най-добър реге албум. Следващият му диск „As I am“ излиза близо десетилетие по-късно.

В третата фестивална вечер публиката в Боровец ще чуе още Михаил Йосифов и „Новините в джаза“. В групата тромпетистът, композитор и преподавател събира екип от млади музиканти, повечето от които все още учат в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ (НМА).

„Това е най-новата партида джаз музиканти, които Музикалната академия предлага на света. Това далеч не са всички, които в момента се занимават с джаз в Академията. Има голямо котило, в последно време има голям интерес към джаза, което е радостно за мен“, коментира Йосифов.

В „Новините в джаза“ участват самият той, Велека Цанкова (вокал), Лъчезар Кацарски (вокал), Александрос Красидис (саксофон), Николай Костадинов (пиано), Красимир Зафиров (китара), Калина Андреева (бас) и Ивайло Манев (барабани).

„Мотивира ме това, че съм се събрал с такива професионалисти, с такива талантливи хора, защото не се отдава често такава възможност. Мотивира ме тяхното отношение и обич към музиката. Събрали сме се хора, които обичаме това, което правим“, каза и Кацарски. На концерта в Боровец формацията представя програмата си „Friday night at the Cadillac club“.

Произведения на Йохан Себастиан Бах, Лудвиг ван Бетовен, Едвард Григ, Джакомо Пучини, Пьотър Чайковски, Джордж Гершуин и др. прозвучаха в събота вечерта на джаз фестивала. Те бяха изпълнени от ансамбъл MYX’D. По-късно на сцената се качиха и музикантите от сръбския „Кал бенд“.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук