20.8 C
София
вторник, септември 26, 2023
НачалоУ насСинята зона в София се увеличава от 5000 на 13 000 паркоместа

Синята зона в София се увеличава от 5000 на 13 000 паркоместа

Премахване на безплатните паркоместа, които ползват министерства, институции и общински структури, разширяване на синята зона за паркиране в София за сметка на зелената и възможност живеещите на пешеходни улици да спират безплатно за кратко по-близо до домовете си, съобщава в. „24 часа“. Това са част от промените в наредбата за организацията на движението в София, които общински съветници от ГЕРБ – СДС внасят за обсъждане в СОС. Промените ще бъдат обсъдени от общинските съветници през септември. Тогава се очаква те да бъдат гласувани и от СОС. “Целта на предложенията е да се намали тежкия трафик в центъра на София. Знаете, че столицата ни е един от градовете с висока моторизация и тук има над 500 коли на 1000 души. Надяваме се с промените да се облекчи трафика и да се намали броят на автомобилите, които влизат в центъра”, обясни зам.-председателят на транспортната комисия към СОС Зафир Зарков.

Плановете са да се премахне възможността институциите да ползват безплатно паркоместа в зоните за платено паркиране. В момента те имат право на до 3 паркоместа. Предложението е те вече да се заплащат както от държавни, така и от общински структури. Те, както и юридически и физически лица вече ще могат да ползват срещу заплащане на до 5 паркоместа служебен абонамент за даден административен адрес. Така с тези две мерки ще се освободят около 430-440 паркоместа в зоните за паркиране, които ще могат да се ползват от граждани, а местата в служебен абонамент ще намалеят с 29%, уточни Здравков.

Освен това по искане на бизнеса, най-вече на хотели и заведения, се дава възможност при доплащане да ползват услугата служебен абонамент през уикендите – от 8,30 до 19,30 ч и вечер, но само в делнични дни – от 19,30 до 22,30 ч. Доплащането за някоя от двете опции за удължаване на работното време на служебния абонамент ще е 1/3 от цената на услугата. За синя зона тя е 650 лв. месечно за едно място. Така, ако някой иска да ползва такова паркомясто след 19,30 ч, или пък през уикенда, ще трябва да си доплати по около 217 лв. Цената на тези услуги за служебен абонамент в зелена зона ще е 150 лв. (1/3 от 450 лв.). С промените ще се въведе и регламент за ползваните от парламента паркоместа. Това вече ще става с решение на СОС, а не със споразумение. Предлага се живеещите на пешеходни улици и такива в режим на платено паркиране да получат право да спират за кратко по-близо до домовете си за товаро-разтоварни дейности.

Това ще става за ограничен период от време и на специално обозначени места по улици, на които е възможно да се организират такива, като този вид престой ще подлежи на контрол от Центъра за градска мобилност. Хората, които живеят на пешеходни зони и имат винетен стикер за паркиране, ще могат да спират на специалните места безплатно за 30 минути. Те ще имат право по два пъти на ден да се възползват от такъв престой, но не последователно. Изискването е да пратят есемес, който ще е безплатен. Предлагаме да се въведе такава възможност и за бизнеса, който има обекти на пешеходни улици. За бизнеса обаче тази възможност ще се заплаща и 30 минути престой ще струват 1 лев – за синя зона и 50 стотинки – за зелена зона. Така търговците, например ще имат възможност да зареждат обектите си”, обясни Зарков. За да получат това право обаче както граждани, така и фирми ще трябва първо да получат пропуск. Ако промяната бъде приета, от нея ще може да се възползват търговски обекти и живеещи на пешеходната зона на „Витошка“, на улиците „Съборна“, „Вашингтон“, „Пиротска“ и др.

Най-мащабната промяна, която се предлага, е разширението на синята зона за паркиране. Заради голямото натоварване на граничните участъци на зелената зона до синята, се предлага част от тях да преминат от по-евтината в по-скъпата. Ако СОС одобри идеята, по-скъпата синя зона, в която в момента има около 5000 места с цена по 2 лв. на час ще се увеличи на общо 13 000 паркоместа, а по-евтината – зелена с цена 1 лв. на час, която сега е с 28 000 места, ще се свие на 21 000. Освен цената между двете зони има разлика и във времето, разрешено за престой. В синята зона то е до 2 часа, а в зелената – 4 часа. “Ако предложението влезе в сила хората, които вече са платили винетен стикер, няма да доплащат. Цената за 1 г. за живеещи в зелена зона е 100 лв., а за синя – 150 лв. Тези, които живеят в тази част от зелената зона, която предлагаме да стане синя, ще платят по-високата цена, когато им изтече вече закупеният винетен стикер”, уточни Румяна Милова от Центъра за градска мобилност. Предвижда се 550 нови паркоместа в зелена зона да се обособят в кв. “Зона Б-19”.

С промените в наредбата се въвеждат забрани за влизане на коли в някои участъци в определени времеви интервали. По ул. „Пиротска“ в участъка между бул. „Княгиня Мария Луиза“ и бул. „Ст. Стамболов“ – от 9 до 21 ч. По бул. „Ст. Стамболов“ в участъка между ул. „Екзарх Йосиф“ и бул. „Сливница“ забраната ще е от 9 до 19 ч. Регламентира се денонощна забрана по пешеходните зони – ул. „Екзарх Йосиф“ в участъка между ул. „Г. С. Раковски“ и ул. „Г. Бенковски“, зоната около Народния театър, ул. „Граф Игнатиев“ между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и ул. „Алабин“, бул. „Витоша“ от бул. „П. Евтимий“ до бул. „Ал. Стамболийски“, ул. „Георг Вашингтон“ – от ул. „Трапезица“ до ул. „Пиротска“, ул. „Съборна“ – от пл. „Света Неделя“ до ул. „Цар Калоян” и от ул. „Леге“ до ул. „Княз Александър I”. До края на годината ще заработи и ново звено към ЦГМ, което ще контролира неправилното паркиране във всички квартали, а не само в платените зони. Наказанието за спрелите неправилно шофьори ще се налага с неприсъствен фиш, каза Милова.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments