0.3 C
София
петък, януари 27, 2023
НачалоНа фокусСитуацията около Пирот се стабилизира след инцидента с цистерните с амоняк

Ситуацията около Пирот се стабилизира след инцидента с цистерните с амоняк

„Ситуацията се стабилизира. Няма нито една цистерна, попаднала в реката. Само една от четирите, които са се обърнали, е имала теч.“

Това обясни пред БНР Гълъбин Парушев от фирма организатор на екскурзии до Сърбия, във връзка с инцидента с товарен влак край Пирот, превозващ амоняк.

В следващите 48 часа се очаква да се възстанови движението както по магистралата, така и по железния път, допълни той. Вчера движението беше блокирано и бяха въведени обходни маршрути заради съмнения за замърсяване в района на дерайлирането.

„В утрешния ден лично аз ще отида до Пирот, да видя на място как стоят нещата“, каза още Парушев. По думите му водата в града е годна за пиене, а замерванията във въздуха не показват наличие на амоняк.

40 души е трябвало да пътуват днес с автобус на фирмата. Друга група се кани да отпразнува Нова година в Пирот, съседния Княжевац и Ниш.

„Нищо не изисква да се помрачат новогодишните празници. При усложнена ситуация ще реагираме адекватно и ще обезщетим нашите клиенти“, увери Гълъбин Парушев в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Важно е двете страни на границата да реагират адекватно и максимално бързо в подобни ситуации, заяви пред БНР бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Със Сърбия имаме партньорство и правна обвързаност по отношение на ОВОС, уточни той.

„Ние сме щастливци, защото реката (Нишава – бел . ред.) тече в обратната посока – от България към Сърбия.“

„Не е подготвена държавата. Трябва да го кажем директно. Сякаш ние винаги вървим след събитията. Колкото и да има стратегии, написани, не се разиграват такива планове, не се правят достатъчно обучителни кампании. Трябва да се случи нещо, за да можем да сме подготвени, ако се случи отново“, коментира Сандов в предаването „Преди всички“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments